Франция може да атакува Сирия преди обсъждането в парламента / Slate.fr (Франция)

France New PresidentПрезидентът на Франция Фр. Оланд свика парламента на страната на извънредно заседание на 4 септември за обсъждане ситуацията около Сирия и за възможността от военно решаване на проблема. Участието на Париж във военната операция срещу режима на Башар Асад изглежда неизбежно. Въоръжените сили на републиката могат да пристъпят към действие и преди обсъждането в парламента, съобщава за Slate.fr журналистът Грегуар Флеро.

Според информация от телевизия NBC, САЩ , а следователно и техните съюзници, ще започнат ракетен обстрел на Сирия на 29 август. Според други данни, американците ще изчакат мисията на ООН да напусне Дамаск (на 28 август Пан Ки-Мун заяви, че инспекторите ще се нуждаят от още четири дена).

Флеро припомня, че разрешението на френския парламент ще бъде необходимо само при обявяване на война. За времето на съществуване на Петата република подобно нещо все още не се е случвало. Участието на Франция във въоръжени конфликти от близкото минало се е осъществявало в рамките на т.нар. „външни операции“, за които решението е било вземано от президента и министерския съвет. В конституцията на страната се казва, че правителството е задължено да информира праламента за решението си да задейства въоръжените сили зад граница не по-късно от три дена след началото на военните действия.

Имайки предвид, че заседанието на Националното събрание е свикано на 4 септември, Франция може да удари Сирия още на 1 септември или по-рано. През януари 2013 г. операцията в Мали започна пет дена преди дискусиите в парламента, се съобщава в публикацията.

Източник: Slate.fr http://www.slate.fr/monde/76974/france-attaque-syrie-parlement

Един отговор на “Франция може да атакува Сирия преди обсъждането в парламента / Slate.fr (Франция)

 1. Това се нарича европейски социализъм в действие. Да живее президентът „социалист“! (Алафранга-социалист…)
  Прекрасно знае мижитурката, че няма да получи одобрение от парламента. Депутатите и те четат новини и прекрасно знаят истината. Като тази например:
  infowars.com/intelligence-suggests-assad-not-behind-chemical-weapons-attack
  Или тази:
  infowars.com/bombshell-evidence-syrian-rebels-carried-out-gas-attack/

  Впрочем, и в щатите е същото – Обама има намерение да се изплюе за пореден път върху конституцията и да започне агресия без да е получил одобрението на конгреса. Нищо изненадващо впрочем… Причините и там са същите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s