САЩ се готвят за „самотен“ удар срещу Сирия след отказа на Великобритания / The Wall Street Journal

6690_flag_statue_of_liberty_-_2_1Администрацията на Обама започна подготовката на едностранна военна операция, по думите на чиновниците, а промяната е свързана с внезапното решение на Великобритания да не участва във военните действия и с тревогата, че президентът Башар Асад използв забавянето на Запада за ответни действия, за да разсъсредоточи военните си сили и средста в Сирия, пише The Wall Street Journal.

„Решимостта да се нанесе бърз удар на международните сили с цел наказването на сирийското правителство, поради използването на химическо оръжие, беше разколебана в четвъртък, след отказа на британските законодатели да подкрепят военните дейстивия“, – пишат авторите на статията Каръл Ли, Адам Ентус и Шивон Хормън.
„В петък сутринта, намирайки се във Филипините, министърът на отбраната Чък Хейгъл заяви, че независимо от отказа на Великобритания, САЩ продължават работа по създаване на международна коалиция“, – отбелязва изданието.

„Американските военни ще си сътрудничат с Франция, чийто президент Оланд не се нуждае от одобрението на парламента, за да започне военна операция и който в четвъртък потвърди готовността си за действия“, – пишат авторите на статията.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел съобщи на Обама в телефонен разговор, че всички дейстивя трябва да са съгласувани със Съвета по безопасност на ООН.

„В последните дни американските специални служби и Пентагона с тревога наблюдават как Асад разсъсредоточава силите си, възползвайки се от забавянето на Запада, което затруднява планираните удари на САЩ“, – се казва в статията.

Обама би могъл да се приспособи към тактиката на Асад, поразявайки повече цели, но подобен подход може да увеличи риска с ударите чрез крилати ракети да бъдат нанесени непреднамерени вреди, които да доведат до жертви сред гражданите, цитират думите на администраторите от Белия дом авторите на статията.
„Но в четвъртък представителите на администрацията продължават да разглеждат достоверни данни от разузнаването, които още не са публикувани, за да разберат може ли администрацията да избегне „подводните камъни“, заради които през 2003 г. ЦРУ достигна до погрешния извод, че Ирак има оръжие за масово поразяване“, – отбелязва изданието.

Реакцията на САЩ около сирийската гражданска война предизвика критика от страна на политици в Белия дом още в момента, в който Обама направи изявлението си през 2012 г., че използването на химическо оръжие от страна на Сирия ще се превърне за САЩ в „червена линия“, припомнят авторите.

„Предизвиква безпокойство следното: че в позицията на президанта още тогава липсва подробен план за реагиране“, когато той направил това предупреждение, заяви членът на Сената по разузнаването Сюзън Колинз.

Източник: The Wall Street Journal
http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324463604579042913385135196.html?mod=%3C%25mst.param%28LINKMODPREFIX%29

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s