Американците са против войната в Сирия

1005485_10201083386601315_340407837_nСтотици хора излязоха вчера по улиците на Ню Йорк в знак на протест против плановете на администрацията на САЩ да започне военна операция в Сирия. По данни на социолозите, преобладаващото болшинство обикновени американци са против нова война.

Снимка: AFP

Снимка: AFP

Със сирийски знамена, транспаранти с портрети на Башар Асад, скадирайки „САЩ и НАТО, Долу ръцете от Сирия“ и „Не на нова война“, стотици хора излязоха вчера на протестен марш по улиците на Ню Йорк до площад Таймс Скуеър, съобщи AFP.

„Това е поредната лъжа. Много хора загиват просто ей така, – каза 43-годишният сирийски емигрант Халдън Махоул, който носеше плакат „Сирия=Ирак. Същата лъжа“. – Къде е това химическо оръжие? Няма никакви доказателства за неговото използване, а американските войници ще загиват просто ай така“.

„Абсолютно не искам САЩ да започват нова война. Ние вече направихме достатъчно много войни. САЩ не трябва да се намесва във вътрешните работи на Сирия и Близкия Изток. Няма смисъл от това, вчеме е да се спрем“, – каза бившият учител Робърт Шанволд. Както той потвърди, той е на улицитата, защото е несъгласен с външната политика на САЩ.

Снимка: AFP

Снимка: AFP

Недалеко от събралите се демонстранти група опозиционери разгърна знамена с надписи „Асад – терорист“ и „Асад – Хитлер“. Но полицията пресече опитите им за провокация и ги помоли да отидат на друго място, съобщи агенцията.

По данни от допитване на социологическата компания  Ipsos, против силовата намеса са 60 % от американците, само 9 % подкрепят началото на военни дейстивя.

По-рано стана ясно, че администрацията на САЩ по време на брифинг е запознала лидерите на Конгреса с информация за химическата атака около Дамаск и е изложила възможните варианти за действие.

Според конгресмена-демократ Елиът Енджел, американските официални лица не се съмняват, че именно сирийската власт е използвала химическото оръжие против мирните граждани.

Водещите на брифинга се позоваваха на прихванатите разговори между високопоставени сирийски военни, които разговори потвърждавли съпричастността на режима на Асад към употребата на химическо оръжие. Освен това, било фиксирано предвижване на правителствените войски около Дамаск, което свидетелствало, според Белия дом, за подготовката на „нещо по-голямо, приличащо на химическа атака“.

Заедно с това Енджел отбеляза, че представените доказателства не са  достатъчни, съобщи ИТАР-ТАСС.

Един отговор на “Американците са против войната в Сирия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s