Путин за обвиненията към Дамаск: „Пълна безсмислица!“

1-photoПрезидентът на Русия Владимр Путин смята за пълна глупост обвиненията към Дамаск, че правителството на Сирия е използвало химическо оръжие. Според него, „ако има доказателства, те трябва да бъдат представени, ако не ги представят, значи ги нямат“.

„При условия на настъпление на армията на Сирия да твърдиш, че химическото оръжие е използвано от сирийското правителство, – това е пълна безсмислица“, – каза Путин във Валдивосток.

„Що се отнася до позициите на нашите американски колеги, приятели, които твърдят, че правителствените войски са използвали оръжие за масово унищожаване, в дадения случай химическо оръжие, и казват, че имат доказателства за това, то нека тогава ги предоставят на инспекторите на ООН и в Съвета по безопасност. Казвайки, че имат доказателства, но те били секретни и на накого няма да ги предоставят, не издържат на никаква критика, това е просто неуважение към партньорите“, – каза Путин.

Президентът на Русия подчерта:
‘“Ако има доказателства, то те трябва да бъдат представени, ако не ги представят, значи нямат такива. Твърдейки, че това били някакви си прихванати преговори на военни, които нещо доказвали, не могат да бъдат база за вземане на такива фундаментални решения като използване на военна сила срещу суверенна държава“.

Путин изрази увереност, че правителството на Сирия не е използвало химическо оръжие, – това е било провокация, допълни той.

„Що се касае до конкретния случай – както е известно, и по-рано сирийсткото правителство се е обръщало към международната общност с молба да се инспектира, както те смятаха, използваненот от страна на въстаниците на средства за поразяване на хора, но това, за съжаление, не беше направено“, – каза руският лидер.

„Сега правителствените войски настъпват. Затова съм убеден, че това не е нищо друго, освен провокация, която иска да вмъкне други държави в сирийския конфликт, която провокация цели подкрепата на най-могъщите участници в международната дейност, най-вече цели да се добере до подкрепата на САЩ“, – коментира Владимир Путин.

Според Путин, отказът на Великобритания от участие във възможна операция срещу Сирия е неочакван за него. Той изрази одобрение за решението на британския парламент.

„Решението на британския парламент по пробелема Сирия е за мен изненада. Но потвърждава, че там има хора, които се ръководят от здравия разум“, – каза президентът на Русия.

„За последните няколко години свикнахме, че в западните общества всичко се приема без дискусии, във всеки случай така изглеждаше, и в съответствие с пожеланията и позицията на главния им партньор, т.е. САЩ. Ако този път това не е така, то, повтарям, за мен това е изненада и, нещо повече, дори съм удивен от тази позиция“, – добави президентът на Русия.

От друга страна, според руския лидер, това говори за следното: че дори във Великобритания, която е основен геополитически съюзник на САЩ, има хора, които се ръководят от националните интереси, от здравия разум, които ценят суверенитета. Президентът на Русия също отбеляза: „Сигурен съм, че хората анализират случващото се, правят изводите си и вземат вече собствени решения“, – заключи Путин.

Държавният глава на Русия припомни, че американският му колега Барак Обама е лауреат на Нобеловата награда за мир.

„Бих се обърнал към Обама като към лауреат на Нобеловата награда за мир: преди да употреби сила срещу Сирия, да помисли за бъдещите жертви“, – каза Владимир Путин.

Той призова Обама да си спомни колко пъти за последните десетилетия САЩ са били инициатори на въоръжени конфликти в различни региони на света. „И нима това реши поне един проблем?“, – попита Путин, давайки за пример Афганистан и Ирак.

„Та след толкова войни няма нито спокойствие, нито демокрация, към която уж се стремяха нашите партньори. Няма елементарен граждански мир и равновесие“, – констатира президентът на Русия.

„На всичко това трябва да се погледне трезво, преди да се вземе решение за нанасяне на ракетно-бомбени удари, след които, без всякакво съмнение, ще има хиляди жертви, в това число и сред мирното население“, – сигурен е Путин.

Според Путин, след появата на обвиненията по адрес на сирийското правителство за използване на химическо оръжие, той още не е обсъждал ситуацията с Обама.

Владимир Путин е сигурен, че плановете за нанасяне на удар по Сирия са предизвикани от успехите на правителствените войски в тази страна и отстъплението на въстаниците.

Президентът на Русия каза, че вероятната военна операция в Сирия ще има за цел да помогне на въстаниците в борбата им срещу режима на Башар Асад с помощта на съвременно въоръжение.

„Сирийската правителствена армия настъпва, така наречените въстаници са в сложна ситуация, те нямат такова въоръжение, което имат правителствените войски, нямат нито авиация, нито техника, нямат съвременни ракетни и артилерийски системи. Какво трябва да направят за тях тези, които са спонсори на тези въстаници така наречени, и тези, които стоят зад гърбовете на тези спонсори? Да им помогнат да запълнят зейналата ниша във възможностите им“, – каза Путин.

Държавният глава на Русия отбеляза, че на въстаниците не бива да се доставя оръжие, нито те да бъдат обучавани да използват съвременно такова. „Ще бъде крайно печално, ако САЩ и Запада започнат война“, – каза Путин.

Руският президент каза, че Русия ще вземе участие в създаването на мерки срещу употребата на химическо оръжие, ако в Сирия бъде доказана неговата употреба.

„Що се отнася до възможното използване на каквото и да е оръжие за масово унищожение, включително химическо оръжие, то нашата позиция е последователна: ние сме категорични противници, ние осъждаме и, съответно, ако това бъде доказано, ще вземем участие в разработването на мерки за борба с подобни прояви“, – каза Путин.

Президентът на Русия смята, че срещата на „голямата двайсеторка“ в Петербург може да се превърне в „място за обсъждане на сирийските проблеми“. Владимир Путин се надява, че в рамките на срещата на G20 ще има възможност да поговори с Барак Обама за ситуацията в Сирия.

„Като колеги, бих казал, ние ще имаме среща в Санкт-Петербург. Президентът на САЩ ще участва в срещата. Без съмнение, ще имаме възможност да говорим, в това число и по сирийския проблем“, – каза руският лидер.

Ситуацията около Сирия премина критичната си фаза на 21 август, когато се появи информация, че правителствените войски уж са използвали химическо оръжие около Дамаск.

Правителството на Сирия отхвърли обвиненията.

Експертите от ООН събраха материал от мястото на предполагаемата химическа атака и напуснаха Сирия. Групата от ООН още не е публикувала окончателното заключение по въпроса.

Западните държави, включително САЩ и Великобритания, използвайки неподвърдена информация, открито заговориха за възможна военна намеса в сирийския конфликт, заобикаляйки решенията на ООН.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че за сега не е взел решение за Сирия, но обмисля възможността за „ограничен наказателен акт“.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери съобщи, че планираният удар на САЩ ще бъде ограничен, а общото решаване на конфликта трябва да бъде политическо.

Също се съобщи, че от военната интервенция срещу Сирия вече са се отказали Великобритания, Германия, Канада и редица други страни-членове на НАТО.

Президентът на Франция  Оланд заяви, че Франция може да вземе участие във военната операция в Сирия дори без решението на парламента си, а и без да отчита отказа на парламента на Великобритания да участва във военния конфликт.

По материали на „Интерфакс“, РИА Новости, ИТАР-ТАСС.

Един отговор на “Путин за обвиненията към Дамаск: „Пълна безсмислица!“

 1. Има основание Путин да се изказва по този начин. И ние знаем туй-онуй. А колко повече знае той! Ето какво четем ние:

  infowars.com/alternative-media-blocks-globalist-attempt-to-launch-ww3

  storyleak.com/brzezinski-global-political-awakening-making-syrian-war-difficult

  infowars.com/ron-paul-syria-chemical-attack-a-flase-flag

  infowars.com/shocking-story-that-could-derail-attack-on-syria

  infowars.com/rebels-admit-responsibility-for-chemical-weapons-attack

  mintpressnews.com/witnesses-of-gas-attack-say-saudis-supplied-rebels-with-chemical-weapons/168135

  Не очаквайте нашите продажни медии да ви кажат истината! Даже в Русия има цензура – да не би да се обиди някой във Вашингтон?… Пък и в Русия вече отдавна работят НПО-тата – на пълен форсаж промиват мозъци, бъхтят пропагандни манипулации като за последно! Тук-там все пак нещо се просмуква… Нали не са в НАТО и не са брюкселска колония като нас…

  Но все пак най-добрата, най-обективната информация днес идва именно от самите съединени щати. Там хората най-добре знаят какво представлява тираничното им правителство. И не се стесняват да пишат по темата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s