Русия: Всяка US заплаха е неприемлива

midrf3Руското МВнР коментира изявлението на държавния секретар на САЩ Джон Кери по отношение на Сирия. Според думите на официалния представител на МВнР Александър Лукашевич, всяка едностранна солова акция, която заобикаля решенията на Съвета по безопасност на ООН е недопустима и ще доеде до нова вълна конфронтация и жертви.

„При липса на каквито и да са доказателства, към Сирия се отправят заплахи за нанасяне на удари, подчерта Лукашевич в изявлението, разположено в сайта на МвНР на Русия.

„Дори съюзниците на САЩ призовават да се направи „пауза“, за да се изчакат експертите от ООН да завършат работата си, за да ополучат обективна представа за случилото се и да определят необходимите бъдещи действия по сирийската криза. Именно подобен метод беше заявен преди ден от генералния секретар на ООН Пан ГИ Мун, – отбеляз официалният представител на руското външнополитическо министерство.
„Всяка едностранна силова акция, която заобикаля решенията на Съвета по безопасност на ООН, колкото и „ограничена“ да е тя, ще бъде нарушаване на международното право, ще скъса перспективите за политико-дипломатическо разрешаване на конфликта в Сирия, ще доведе до нова спирала от  конфронтация и жертви. Не бива да се допуска подобно развитие на събитията“, – подчерта той.

А ето и официалното изявление на МВнР на Сирия: „Ръководителят на американското външнополитическо министерство, който обеща на общународната общественост да публикува необходимите свидетелства за използване на химическо оръжие от сирийската армия, повтори по същество „измислена история, изфабрикувана от сирийската задгранична опозиция, за да оправдае чуждестранната военна намеса“, – се казва в съобщението.

„Правителството на САР е изненадано, че представените от Кери изфабрикувани доводи са взети от социалните мрежи. Как може такава велика държава, като Америка, да взема решенията си за войната и мира, позовавайки се на съмнителни сведения“, – задава въпрос сирийскиото МВнР.

Както съобщава ИТАР-ТАСС, в изявлението също е подчертано, че „всички цифри за пострадали мирни жители, приведени като докзателства в доклада на Кери, са измислени, както и данните, че сирийската армия уж подготвяла газова атака около Дамаск“.

„Под фалшивия предлог, че са загрижени за сирийския народ държавният секретар лъже световната общност и иска да опрадае интервенцията, която ще се превърне в гибел за стотици в нищо невиновни граждани“, – се казва в документа.

Припомняме, че Джон Кери днес направи изявление, в което отбеляза, че режимът на Башар Асад разполага с най-голямата програма за създаване на химическо оръжие в Близкия Изток. Според Кери, разузнаването на САЩ „с висока степен на сигурност“ смята, че въоръжените сили на Сирия са използвали миналата седмица около Дамаск химическо оръжие с нервно-паралитично действие. „Сега Дамаск е длъжен да си понесе отговорността за това“, – заяви държавният секретар на САЩ, подчертавайки, че „никаква наземна операция няма да има, а всички действия на САЩ ще бъдат ограничени около акуратна намеса“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s