Асанж: Ситуацията в Сирия показва какво се случва, ако информацията се скрива

julian_assange_02_b00637b647Ужасът, който се случва в Сирия е печално доказателство за това какво се случва, ако потокът от информация се скрива, смята Джулиан Асанж: „И режимът на Асад, и метежниците превърнаха Сирия в опасно място за журналисти. До днес няма яснота защо стана факт химическата атака“, – написа основателят на WikiLeaks  в материал, публикуван в астралийския вестник The Age.

Ако се смени управлението в Дамаск, това ще донесе на САЩ няколко преимущества, написа Асанж. Това ще позволи да се намали влиянието на Русия в региона, ще закрепи позициите на Израел и ще изолира Иран, защото САЩ се е прицелил върху шиитското правителство там отдавна, продължава Асанж.

Единственото, което задържа САЩ, според Асанж, това е отсъствието на надежден съюзник. В същото време сирийската опозиция, според автора на материала, е „като калейдоскоп“. „Тук влизат сунитски военни групировки, такива като „Ал-Нусра“, свързани с „Ал-Кайда“ които имат свое въоръжение, според някои съобщения имат и газ зарин. Конфликтът вече е битка между сунити и шиити, които могат да сблъскат целия близкоизточен регион, – пише основателят на WikiLeaks. – А традиционният враг на Сирия е един и се нарича Израел, той е абсолютно подготвен за битката“-

Още през 2011 г. правителството на САЩ заяви, че сигнал за началото на интервенцията ще бъде употреба на химическо оръжие, припомни Асанж. Според него, няма съмнения, че химическо оръжие е било използвано в Сирия, макар да е неизвестно коя точно страна от конфликта е отговорна за гибелта на мирните граждани.

Документи за вътрешно ползване от американското разузнаване, намиращи се в WikiLeaks, твърдят, че намесата в сирийския конфликт е в дневния ред на американското правителство още от декември 2011 г., съобщи Асанж. „В Пентагона смятат, че въздушната атака няма да привлече повече вниманието на медиите, отколкото масовите убийства в Сирия“, – е отбелязано в документите.

Един отговор на “Асанж: Ситуацията в Сирия показва какво се случва, ако информацията се скрива

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s