Великобритания ще подкрепи САЩ срещу Сирия

1304600862_1302175831_cituyzx-169Независимо от взетото решение на британския парламент страната да не участва в атаката срещу Сирия, Лондон обяви, че косвено ще подкрепи военната операция, предоставяйки разузнавателна информация от станцията си за следене в Кипър.

„Британските разузнавателни обекти, разположени по Средиземноморието, ще снабдяват с информация американските военни, които се готвят да нанесат удари“, – пише The Sunday Telegraph.

По-рано парламентът на Обединеното Кралство гласува против участието на страната във военни действия против Сирия. „Никакви действия срещу Сирия няма да бъдат предприети, докато не чуем доклада на ООН, докато не бъдат предприети по-нататъшни действия от страна на ООН и не се гласува в парламента“, – обеща министър-председателят Дейвид Камерън.

Но източници от британското правителство поясниха, че „решението на Великобритания да не участва в атаките се отнася само по отношение на въоръжените сили, а обменът на разузнавателна информация ще продължи. Военната база в Кипър ще прихваща сирийските разговори и ще ги предава на САЩ.

Лидерите на опозицията във Франция призовават президента Оланд да не се присъединява към военна операция против Сирия без подкрепата на парламента. Екс-премиерът Фр. Фийон огласи позицията си в интервю за вестник Le Journal du Dimanche, казвайки, че „Франция не може да започне война без ясната подкрепа на парламента“.

Депутатът от Народното движение Аксел Понятовски смята, парламентът (като изразител мнението на гражданите в страната) трябва да вземе решение за нанасяне на удари по Сирия, а не това да става еднолично от страна на президента. „Оланд е длъжен докрай да следва логиката: той трябва да проведе в парламента не само обсъждане, но и гласуване“, – каза той в ефира на френска телевизия.

Следващата седмица във френския парламент е планирано спешно заседание за Сирия. Според френското законодателство президентът има право да даде заповед за начало на военни действия без одобрението на парламента, ако срокът не надвишава четири месеца, съобщи Интерфакс.

По-рано Барак Обама обяви решението си да нанесе удари по Сирия. Той подчерта, че използването на химическо оръжие „е сериозна заплаха за националната сигурност на САЩ и съюзниците в близкоизточния регион“.

Шефът на комитета по международни въпроси в руската Дума Алексей Пушков нарече призива на Обама за одобрение от страна на Конгреса „тактическа маневра“. Според Пушков, това е необходимо на американския президент, за да „убеди общественото мнение в САЩ и Европа, в целия свят“. Това ще му позволи „да започне военна операция вече на по-здрава политическа база“.

Един отговор на “Великобритания ще подкрепи САЩ срещу Сирия

  1. Нищо… Руските кораби покрай Сирия няма да бъдат нападнати – ще посмее ли някой? Те пък ще снабдяват Сирия с тактическа информация отделно от това, че Русия ще я снабдява с разузнавателна информация и по всички други възможни канали. А да видим сега.

    Ето какво мисли един от малкото останали неподкупени журналисти в БНР:
    bnr.bg/sites/horizont/Shows/Thematic/Deconstruction/Pages/3108kalina.aspx

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s