Кой се страхува от майор Томпсън? (и видео)

RW_TOUR_2010___IMG_0501Материалът е публикуван на 30 август 2013 на сайта foo.bg и в известен смисъл се оказа пророчески относно концерта на Роджър Уотърс на същата дата и дебатите, които се разразиха след това.

Броени часове остават до концерта на Роджър Уотърс в България. Неговото шоу може да се приеме за голямо културно събитие. Присъствието на големия британски музикант в България, обаче беше белязано от нещо любопитно. Днес той посети гроба на майор Франк Томпсън, намиращ се до българското село Литаково.

Историята на този британски офицер от Втората световна война е интересна, а пък той е интересен за Роджър Уотърс, защото самият той се смята за лично и емоционално обвързан с Втората световна война – баща му загива на 23 януари 1944-а година при битката при Анцио, борейки се срещу фашистите. Малкият Роджър е само на една годинка тогава и така и не се запознава с баща си. Бащата на Роджър Уотърс пък е член на Британската комунистичека партия. И великият музикант знае това.

5444840Франк Томпсън също загива, докато се бори с фашистите – неговите палачи обаче са българи. Фракт Томпсън също е комунист. Да, истината е, че той е комунист, повлиян силно от бъдещата известна писателка Айрис Мърдок и дори споделя, че неговият идол в живота се нарича Георги Димитров. Като доброволец в Британската армия, младият офицер е спуснат с парашут в България в началото на 1944-а година, за да се свърже с българските партизани. По-късно той осъществява връзката между Българската народоосвободителна въстаническа армия и британската армия. На 23 май 1944 година при престрелка с жандармерията, 23 годишният Томпсън е ранен и по-късно, на 10 юни в околностите на село Литаково, е екзекутиран. Екзекутиран е от български фашисти.

thompson

Разбира се, можете да приемете всичко това като любопитна историческа справка, но истината е, че фашизмът не е шега. Тогава България официално е съюзник на Хитлер, макар и да е спорно дали можем да бъдем наречени германски сателит, факт е, че режимът в България е профашистки. На 23 януари 1941-а година дори влиза в сила Законът за защита на нацията. Така хитлеристкото расистко законодателство е въведено и в България. През 30-те и 40-те години на миналия век обаче, не е имало особено много демократи, които да заявят своето несъгласие с тази античовешка идеология. И ако искате да не излизаме от тоталитарните асоциации, 40-те години на миналия век единствените, които фактически са се борели с фашизма в България са комунистите и левите хора в най-широк смисъл на думата. Още по-точно – последните са победили и така са гарантирали свободата на бъдещите поколения на този континент. Да, те са леви, левичари, комунисти и прочие – все определения, които в днешно време ни набутват в съзнанието като дълбоко негативни.

По телевизорите може да чуете от много „демократи“, че разлика между фашизъм и комунизъм няма. Ако хванете отделни представители на десния интелектуален елит в страната и ги притиснете до стената, те сигурно ще си признаят, че Втората световна война не е свършила по най-правилния начин. Каквото и да значи това, но ми се струва, че недоизказаната мисъл в това твърдение е меко казано скандална. Изобщо приравняването на фашизма и комунизма почти винаги се прави, само за да се подмени историческият факт на победата във войната. Сякаш няма никакво значение кой е победил.

Изобщо, цялата тази гледна точка към миналото ни  е дълбоко грешна и зарита от тонове „демократична шлака“, защото в нея няма нито една обединителна линия – всичко ляво просто е задължително да се отрече. Това ми напомня на опитите Никола Вапцаров да бъде принизен и сравнен с бездарните „лагерни поети“ или пък да бъде отречена неговата „лявост“. Само искам да припомня на всички съвременни пичове, че почти всички тогавашни пичове са били комунисти или социалисти. Включително и майор Франк Томпсън.

Иначе, понеже официалната цивилизована позиция на българския интелектуален елит, преминава през пълното и декларативно отричане от комунизма като идеология, режим и всичко, изобщо не е учудващо, че в днешно време историята на майор Томпсън не може да бъде приета и харесана, най-малкото, защото не отговаря на линията на съвременното догматично мислене.

При отбелязването на жертвите на фашизма и комунизма, първите удобно се пропускат от разговора. Мемоари, документални филми и нахакани журналисти със стръв ни напомнят кого именно прасетата са изяли в Белене, но забравят за всички онези млади момчета и момичета, които безжалостно и безмилостно са измъчвани и убивани в полицейските мазета. И това не е обикновена особеност на съвременния прочит на тази част от българската история, а и морално извращение, защото се опитва да премери злото и лошото, само за да докаже, че фашисткият режим в България може би не е бил чак такова зло, но виж комунистическият – със сигурност е.

Затова и решението на Роджър Уотърс да отиде на гроба на майор Томпсън изглежда като абсолютно необяснимо събитие за поклонниците на сектата на абсолютната истина. “Любимият” ми информационен сайт Дневник, а и други медии, които преди това нахъсано информираха за антиизраелските послания от шоуто му, изобщо пропуснаха да разкажат на читателите си за забежката на Уотърс към гара Томпсън, може би защото „червеният боклук“ е разпознат като такъв.

Най-лошото, което може да прочетете за него на Запад, е именно свързано с неговия политически активизъм. Един вид „музикантите трябва да не забравят, че са просто музиканти и ако обичат да не ни натрапват политическите си възгледи“. Т.е. елегантен начин да му се напомни, че трябва да си дрънка на китарката и да си затваря устата.

Имайки предвид начинът на мислене на една част от хората, които се определят като десни, не бих се изненадал, ако в главите им се е появила хитрата идея на последния да му пробутат зеления плакат, на който пише „оставка“ или нещо подобно. Дори и да се случи нещо такова, информираните почитатели на „Пинк Флойд“, „Стената“ и Роджър Уотърс, навярно знаят, че шоуто му е заредено с политически заряд и послания, а самият той често се изказва против капитализма, консумеризма и империализма, за което и често си има проблеми с политическото приемане на концертите му. Защото “Стената” не символизира просто падането на комунистическите режими в Източна Европа, а ужасът от затварянето на човешката душа в рамките на догматичното мислене на тоталитарните общества.

Най-лошото е, че това негово послание, трудно ще достигне до главите на „демократите на изток от рая“.

„Светът днес“ добавя и припомня към горенаписаното:

Под номер 3274 от 29 август 2013 година Комунистическо движение “Че Гевара”-България (част от Радикалната левица) издаде членска карта на музиканта от “Пинк Флойд” Джордж Роджър Уотърс в знак на благодарност за последователната му антифашистка и антирасистка позиция и за съпричасността му към идеите за свобода, братство и равенство на обикновените хора по целия свят. Членската карта с придружаващ текст от организацията ще бъде връчена на музиканта със специална поща.

В текста се казва:

rogerwaters“Уважаеми Г-н Уотърс,
От името на Комунистическо движение “Че Гевара” – България, имаме честа и удоволствието да Ви изпратим Членска карта с Номер 3 274, с което Вие официално ставате член на организацията ни.
Благодарим Ви, че и днес сте искрен последовател на идеите за свобода, равенство и братство между народите.
Благодарим Ви, че и днес сте ярък антифашист, антирасист и защитник на правата и свободите на всички обикновени хора на планетата.
Благодарим Ви, че продължавате да разнасяте по света пламъка на неумиращата жажда за по-добър свят!
Един по-добър свят наистина е възможен!
Сигурни сме, че общата ни мечта един ден ще бъде осъществена!
Победата ще бъде наша!
С преклонение и уважение:
Комунистическо движение “Че Гевара” – България”

Реклама

4 отговора на “Кой се страхува от майор Томпсън? (и видео)

 1. Коя част от България Сталин е раздал на съседите?Придобитите с хитлеристка помощ Македония и Беломорска Тракия?Защо македонците още ни смятат за завоеватели.Колко репарации плати народната власт на Югославия и Гърция след войната и защо?Доколкото знам,до към 1956 г. сме изплащали задължения по царски облигации-също много милиони.Като не сме били фашистка държава,защо американците ни бомбардираха?Защо ни приеха в ООН чак 1955-56 г. И т.н. И още нещо-аз не се боря с днешната империалистическа тирания,както казвате,но не изкривявайте историята.За разграбването-Германия ни дължи за периода когато сме били съюзници към 72 млрд.райхсмарки,за платени стоки и услуги с фалшиви марки,печатани в мобилни печатници у нас-поне така съм чел.

  • Ние не сме „придобили с хитлеристка помощ Македония и Беломорска Тракия“ – те са си били винаги наши, исконни български земи! Не сме ги „завоювали“, а ОСВОБОДИЛИ – и то с усилията на нашата армия, без ничия чужда помощ, и още по-малко „хитлеристка“. Няма по-голямо зло за България от това, което й причини Сталин, който раздаде исконно българските земи на алчните ни съседи!

   Македонците са с промити мозъци от сръбска пропаганда. А сърбите и гърците винаги са били национал-шовинисти и агресори, независимо от това кой е бил в страните им на власт. Ей-сега ще се разплача от „тежките им обвинения“ и ще си посипя главата с пепел!

   „Колко репарации плати народната власт на Югославия и Гърция след войната и защо“ – много плати! – 70 милиона долара! И при това репарациите бяха платени АБСОЛЮТНО НЕСПРАВЕДЛИВО – освен, че Сталин ограби страната ни, даде и на съседите ни да ни ограбят! А предателското ни правителство тогава изпълни доброволно абсолютно всичко, което беше поискано от него. Но издръжката на съветската армия за три години ни струва двойно повече: 150 милиона долара!

   „Като не сме били фашистка държава,защо американците ни бомбардираха?“ – да питаш „защо сащ бомбардира една страна“ е някаква форма на слабоумие – АМИ ЗАЩОТО ТАКА – просто защото може, защото има бомби за хвърляне, защото България е най-слабата и беззащитна цел, и защото е лесно да отчетеш пред избирателите „геройски полети“ и „удари по врага“, когато летиш на две крачки и няма кой да ти се опъне. Бомбардировките над София бяха типичен щатски агресивен идиотизъм, както и много други подобни техни дела.

   „Защо ни приеха в ООН чак 1955-56“ – ами пак по същата причина – поради калта, с която ни окаля другаря ни Сталин, „Вожда на народите“! Като благодарност за всичко, което сме направили за Съветския съюз.

   Германският дълг е направо смешен пред тези данни:

   goo.gl/agZvbD

   goo.gl/p70gk9

   Но германският дълг не ни съсипа, съсипа ни именно сталинското разграбване! При това „немските“ загуби бяха оправдани – няма по-скъпа придобивка от това, да си върнеш националните земи, а това стана именно по време на цар Борис ІІІ. Впрочем, кое робско и подлизурско правителство не направи абсолютно нищо, за да си изиска парите от следвоенна Германия?

   ВИЕ по-добре почетете книжки и не идеализирайте Съветския съюз и другаря ви Сталин, защото истината не е простичка и не винаги е такава, каквато на вас ви се харесва! Ето ви някои книжки:

   goo.gl/vcibH4

   goo.gl/mUY5MQ

   Има и много други – само да има кой да ги ЧЕТЕ!…

 2. И аз не знаех историята на Фр.Томпсън 5и за симпатиите на Р.Уотърс към антифашистите и комунистите-много Ви благодаря за информацията.В интервю гл.герой от турския сериал „Листопад“-артиста Халил Ергюн споделя че е антифашист,уважава Георги Димитров и е против разрушаването на Мавзолея,прегърнал е социалистическата идея като студент-и още е такъв.Защо външни хора спокойно говорят по тези въпроси,а ние се страхуваме?!Защо ще казваме за Никола Вапцаров,че за него „има различни оценки“-а той е известен в 120 страни каго антифашист и комунист?!И т.н.,и т.н.За кого нее ясно,че в България е имало фашизъм?Тя отказа съюз със СССР пред лицето на настъпващия фашизъм/Соболевата акция/ ,а поета искаше „Терора-долу!Съюз със СССР“-но се включи във фашистката ос Рим-Берлин-Токио и пусна хитлеристките войски в страната! Тези неща трябва да се знаят!Колелото на историята не е спряло,то се върти…

  • Малко се увличате, господин Клисарски! В България може да е имало диктатура, репресии и много други неприемливи неща. Но определението за „фашизъм“ е много ясно. И то просто не отговаря на политическата идеология на управляващите в България през времето, за което говорите. Фашизъм у нас никога не е имало. Може да е имало много неща, но определено не и фашизъм, или пък нацизъм. Спасяването на много евреи в България е само едно от многобройните доказателства. Подобни твърдения като Вашите бяха едни жалки идеологически напъни на властта след 9.09.44 – по-сигурно, по-категорично да бъде очернена старата власт. И да бъде по този начин угодено на СССР и „Великият вожд на народите“. Но истината няма нужда от „допинг“!

   Що се отнася до политиката на неутралитет през Втората световна война и формалното (!) сключване на един съюз с Германия, облагодетелстващ единствено България, а не Германия и допринасящ за националното обединение на нашия народ… Това от МНОГО хора, в т.ч. и от мен, се определя като мъдро решение и правилна политика. Не случайно цар Борис ІІІ не е известен в България като „цар-фашист“, а като Цар-Обединител. Ако имаше в България политици от подобна класа СЛЕД 9.09.1944 г., България не би била разграбена от Съветския съюз и Сталин не би я разкулачил – разпарчадисал и раздал на съседите ни. Вината за всико това (освен на самия Сталин и на КПСС) е на нашите „народни“ управляващи. И не случайно повечето историци най-обективно и възоснова на обективни факти възприемат събитията на 9.09.44 не като „въстание“, а като преврат (!). Ако вие възхвалявате събитията след 9.09.44 можете да спечелите само осъждане и презрение, но не и уважение за вашата кауза. Хората все още помнят престъпленията, мръсотиите и просто грешките, извършени тогава.

   Има много фанатизирани комунистически талибани, които до днес отричат истината и всячески се стремят да я изкривят. Било поради незнание, било поради користни мотиви. Но борбата с днешната империалистическа тирания не може да се води с помощта на лъжи, фалшификации, демагогия и примитивна пропаганда. Не всички средства се оправдават от добрата цел. Като развивате разни несъстоятелни и отдавна, доказано (!) отречени теории, вие само компрометирате борбата си. Благодаря за вниманието.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s