Лавров: в данните на САЩ за Сирия няма факти

71404705По повод Деня на знанията в Московския държавен институт по международни отношения по традиция дават думата на Министъра на външните работи на Русия.  Основна тема в лекцията на Сергей Лавров е конфликтът в Сирия.

Лавров традиционно говори в „люпилнята за дипломати“. Самият Лавров е възпитаник на източния факултет по международни отношения, изучавал е сенагалски, английски и френски езици. Лавров е завършил МГИМО през 1972 г.

„Сирийският режим допусна много грешки. Значително по-рано трябваше да започне национален диалог“, – отбеляза Лавров.

Според него, руските дипломати от самото начало са работели на базата на диалога.

„Убедихме режима да подкрепи позицията на ЛАД. Убедихме режима да приеме плана на Кофи Анан. Ние сме инициаторите на Женевската конференция. Ние осигурихме съгласието на режима на Башар Асад да реализира клаузите в Женевската конвенция“, отбеляза министърът.

Сирийската опозиция не е готова за компромис, отбеляза Лавров. „Опозицията, намирайки се под влияние на союзниците си, не проявява стремеж към какъвто и да е диалог. Те са слаби и постоянно изискват помощ от Запада“, – отбеляза Лавров.

Според него, сирийската опозиция едва ли ще стане по-сговорчива след нанасяне на военния удари на САЩ. Съжаляваме, за сега нашите американски партньори не успяха да убедят сирийската опозиция да приеме инициативата на Москва и Вашингтон. Не мисля, че опозицията ще стане по-сговорчива, ако се реализира военната заплаха“, – продължи Лавров.

Той разказа на студентите за дългите дискусии около употребата на химическо оръжие в Сирия.

„Около химическото оръжие не за първи път изплуват проблеми. Когато през март около Алепо имаше инцидент с използване на химическо оръжие, правителството на Сирия помоли ООН да изпрати експерти. Пан Ги Мун се съгласи, но след това Англия и Франци го притиснаха. Те започнаха да притискат Асад да допусне неограничено количество инспектори. А подобно нещо вече се бе случвало в Ирак“, отбеляза Лавров.

„Правителството на Сирия отказа мандата на ООН тогава. Сирийците помолиха Русия за помощ. Нашите експерти взеха проби, проведоха анализ и представиха доклад с конкретни имена и данни. Докладът беше предаден в Съвета по безопасност на ООН. Не получихме отговор от американците и французите, нито от англичаните“, – подчерта министърът.

Сергей Лаврав рядко разкритикува т.нар. доказателства за употребата на химическо оръжие около Дамаск.

„Американците твърдяха, че имат доказателства за употребата на химическо оръжие“, – отбеляза министърът.

„Показаха ни някакви отрязъци, които не съдържаха нищо конкретно, това доказва, че пробите не са взети от професионалисти. Имаме големи съмнения. Това, което ни показаха нашите партньори, не ни убеждава. Там няма факти“, – подчерта Сергей Лавров.

Москва очаква Обама да се възползва от изпратената показа да посети Русия, отбеляза Лавров. Министърът припомни, че за руско-американската среща, която трябваше да се състои в началото на септември в Москва, са били подготвени достатъчно много документи, но САЩ са отказали срещата.

„Но поканата си остава в сила“, – отбеяза Сергей Лавров.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s