Сирийската дипломация: Путин настъпва

garcya.us_creative_wallpapers1050Обама търси подкрепа от Конгреса за нанасяне на удар по Сирия и Конгресът ще му я даде, прогнозират световните медии. Путин смята, че действията на Обама са проява на „нерешителност“, слабост. Русия вече на висок глас критикува близкоизточната политика на САЩ, „без да прави разлика между неоимпериализма на Буш и опитите на Обама да подкрепи по демократичен начин въстанията“.

Администрацията на Обама в неделя започна мащабна кампания, която цели одобрението на Конгреса по плановете за удар върху Сирия, пише The New York Times. Прилагат се лобистки напъни не само на Капитолийския хълм, а и в Кайро. Държавният секретар на САЩ Джон Кери се обърна към арабските дипломати, за да гарантира международата подкрепа за решителни военни действия, свързани с химическата атака около Дамаск на 21 август.

Кери взе участие в 5 сутрешни телевизионни предавания и каза, че по време на атаката са унищожени над 1400 човешки живота чрез употребата на невротоксичния газ зарин. При закрити врати на Капитолийския хълм администрацията на Обама предостави засекретена разузнавателна документация на конгресмените, съобщава изданието.

Сирийското правителство откровено се изсмя на решението на Обама да се обърне към Конгреса, виждайки в това слабост. Държавният вестник Al Thawra нарече това „началото на историческото отстъпление на американците“ и заяви, че Обама е отложил настъплението, заради „усещане за косвено поражение и загуба на съюзници“.

Русия рязко засили критиката си към САЩ по отношение на Сирия, пише московският кореспондент на The Washington Times Уил Ингланд. Путин каза, че от страна на сирийското правителство би било „пълно безумие“ да използва химическо оръжие.

Обама съобщи, че има намерение да се добере до подкрепата на Конгреса преди да издаде заповедта за удари по Сирия, но преди това руското министерство на външните работи заяви, че нападението на САЩ ще бъде „пряко нарушение“ на международното право, предава изданието.

Путин задочно се обърна към Обама „като към лауреат на Нобеловата награда за мир“, подчертавайки, че след решението за нанасяне на ракетни удари ще последват „без всякакво съмнение, множество жертви“. Руският президент отбеляза, че е удивен от решението на британския парламент в четвъртък Великобритания да не участва в американската военна операция. „От това все пак става ясно, че дори там има хора, които се ръководят от …здравия разум“, – цитира Путин авторът на статията.

„На руския президент му харесва да хапе опонентите си, често говори за „здрав разум“ със снизходителен тон. Нападението на САЩ над Асад никак няма да увреди репутацията на Путин нито у дома му, нито в другите държави, но презрителното отношение към Вашингтон, много вероято, ще се възприеме твърде положително“, – отбелязва Ингланд.

Обама ще пристигне в Санкт-Петербург на срещата на G20 в четвъртък и ще замине в петък, припомня изданието, лична среща между Путин и Обама не е планирана.

В близка перспектива отлагането на военното нападение над Сирия от страна на Обама ще укрепи позициите на Путин – стопанинът на предстоящата световна среща G20, пише La Repubblica. „Обама отдаде дължимото към суверенитета на народа и Конгреса в този сложен период, но Путин намира това за слабост. Руският лидер настъпва, той подлага на обсъждане американската политика в Близкия Изток, без да прави разлика между неоимпериализма на Джордж Буш и политиката на Обама“, – се казва в статията.

„Обама, от своя страна, ще използва G20, за да възобнови сложната работа по гарантиране на международната легитимност на военната операция, от която не се е отказал“, – пише авторът, съветвайки президента на САЩ „да каже още нещо около стратегията на САЩ по отношение на Сирия и Близкия Изток“.

„Вакуумът във властта, който може да възникне в новия световен ред, вероятно, ще се хареса на Китай и Русия с тяхното нетърпимо отношение към американското лидерство, новата ситуация може да зарадва Иран и Северна Корея, смекчавайки външния натиск върху тях, – се казва по-нататък. – Трудно е да се открият изгодите от американското отстъпление за Европа, Япония, Индия, Израел или Турция“.

Що се отнася до прогнозите за финалното гласуване в Конгреса на САЩ, рисковано е да се залага, че Обама ще бъде унижен и низвергнат до края на мандата, предполага авторът. Федерико Рампини припомня за „безкрайните колебания и съмнения, които терзаели Франклин Рузвелт пред лицето на още по-драматичен избор – настъплението на фашистите в Еворпа“  и за думите на Уинстън Чърчил: „Вие можете да сте спокойни – американците ще направят всичко правилно, но след като изпробват всичко останало“.

„Русия е наследник на Съветския съюз. Тя би могла да предотврати войната, ако беше контролирала използването на химическо оръжие в Сирия. Химическият арсенал там беше създаде в съветско време, заяви министърът на външните работи на Полша в петък“, – съобщава The Wall Street Journal.

„Русия нееднократно подчерта, че тя е против използването на химическо оръжие, – каза Радослав Сикорски. – Мисля, че ако Русия беше започнала да котролира сирийските арсенали, това щеше съществено да промени ситуацията“.

Полското ръководство по-рано съобщи, че спраната ще промени своята политическа стратегия, съсредоточавайки се върху собствената си безопасност повече, отколкото върху участието във военни операции под егидата на САЩ, пише изданието.

Френската армия е готова да започне операцията заедно с американците, съобщава журналистка от Le Monde, задавайки въпроса: „Каква роля ще отреди САЩ на единствения си доброволен съюзник?“

Впечатляващо е присъствието на американски войски в региона: през 2012 г. американските бойни самолети повече от 2 000 пъти са навлизали във въздушното пространство на Египет, а корабите на 5-ти американски флот, базирани в Бахрейн, около 40 пъти са пресекли Суецкия канал. Очаква се, че главната ударна сила на Франция ще бъдат изтребителите Rafale, пише авторът. Но френската армия няма на въоръжение крилати ракети, аналогични на американските Tomahawk. Но Франция има ракети със среден радиус на действие SCALP-EG, които за първи път са използвани в Либия през 2011 г. Френските летци, вероятно, ще действат в крайбрежния район, докато ракетите на американците ще поразят цели в дълбочина на сирийските отбранителни редици, прави прогноза журналистката.

В интервю за вестник  Le Monde президентът на Франция Фр. Оланд изключи сложна операция, „‘чията цел е „освобождението“ на Сирия или сваляне на диктатора“. „Бих нарекъл това не война, а санкции против чудовищно нарушение на правата на човека“, обясни Оланд.

Между другото, през 1980-те години Франция заплати скъпо за участието си в „студената война против шиитската ос“. На 23 октомври ще се навършат 30 години от терористичния акт в Бейрут, от който загинаха 58 френски войници, припомня авторът на публикацията.

Един отговор на “Сирийската дипломация: Путин настъпва

  1. „Сирийската опозиция“ в цялата й красота и прелест:
    youtube.com/watch?v=z9Z9aDZwyfA

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s