Военна намеса? Брътвежи! („Yeni Mesaj“, Турция)

137052970916944149169_Prime_Minister_of_Turkey_Recep_Tayyip_Erdogan_croppedТурските съюзници са ни изоставяли многократно съвсем сами в трудни ситуации, съюзниците на Сирия – точно обратното, никога.

Мурат Чабас

В периода, в който Турция правеше важни стратегически отстъпки заради американците, САЩ плени турски войници в иракския град Сюлеймания и им сложи чували на главите. Независимо от стратегическия съюз между Турция и САЩ, съпредседателство по проекта „Галемият Близък Изток“ и прочие, САЩ пред очите на целия свят опозори Турция. Очевидно е, че под наименованието „стратегически съюзник“ САЩ разбират момче за ролята на боксова круша – точно така, както под „демокрация“ те разбират клане и насилие.  Видимо е, че турските политици трябва да спрат да се инатят и да се поучат от толкова мразения от тях Асад – с кого и как да се союзяват.

Да видим сега как новата супердържава Русия неотдавна заяви позицията си около ситуацията в Сирия.  В тази връза е вражно изявлението на Путин от събота. Той каза, че Сирия не е употробявала химическо оръжие, но, ако има подобни подозрения, то те трябва да бъдат доказани и разгледани от ООН. Ако доказателства отсъстват, е повече от ясно, че подобен род предположения носят характера на провокация, и тези, които я извършват, се стремят към едно – да въвлекат други страни във войната и да се доберат до подкрепата на силни държави. Да се твърди, че правителството на Сирия е използвало химическо оръжие тогава, когато сирийската армия настъпва, е абсолютен брътвеж, каза в събота Владимир Путин. Руският лидер привлече вниманието и  с твърдението си, че основната причина за призивите за военна намеса в Сирия са именно успехите, постигнати от сирийската армия в борбата с тероризма.

Той даде оценка и на отказа на британците да се намесят във войната. Путин каза, че това е логично и неочаквано решение, и Западът явно разполага и с мислещи хора. Подчертавайки, че военната операция на САЩ ще бъде извънредно голяма грешка, Путин предупреди за неблагополучното развитие на ситуацията.

Путин дори отправи апел към Обама, припомняки му, че той е лауреат на Нобелова награда за мир, и отбеляза, че той не трябва да забравя и за гибелта на невинните жертви в резултат на военната агресия на Запада. Путин за пореден път демонстрира, че не е на страната на войната, а на страната на мира, пише в статията.

Очевидно, благодарение на подобна изпълнена с чувство за собствено достойнство позиия, Русия в лицето а Путин демонстрира качествен преход към нов световен ред, в който управлява не войната, а мира, продължава турското издание.

Ако еднополярният свят, преди всичко под лозунга на т.нар. „еднополярна“ глобализация, желае да експлоатира и изсмуче ресурсите на света и народите, това няма да донесе благо на никого. Милиони изгубиха своите жилища, милиони са на прага на глада и смъртта в името на демокрацията, в името на правата на човека.

Светът може да се управлява, в края на краищата, и от един полюс, когато са гарантирани справедливостта и ничии права не се узурпират. В противен случай светът трябва да бъде многополярен, където всички съществуващи полюси се уравновесяват взаимно.

Източник: Yeni Mesaj
http://www.yenimesaj.com.tr/?artikel,12006998/askeri-mudahale-aptallik/murat-cabas

Един отговор на “Военна намеса? Брътвежи! („Yeni Mesaj“, Турция)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s