Горбачов: „Не очаквах от Обама такова нещо“

1365148582_02Военната намеса в Сирия би била още по-голяма грешка, отколкото тази в Ирак, заяви Михаил Горбачов. В интервю за шейцарския телевизионен канал RTS първият президент на СССР твърдо разкритикува позицията на Барак Обама по отношение на Сирия.

„Не съм очаквал от него подобно нещо!, – призна Горбачов. – Смятах, че с идването си на власт в Щатите, с него ще можем да работим“. Така бившият руски политик изкоментира намерението на Обама да нанесе удар по Асад, съобщи Ино ТВ.

САЩ се държат като световен жандарм, заяви Горбачов. „Кой заплашва САЩ? Кой? Ако ще защитаваме мира, това засяга всички“, заяви за RTS лауреатът на Нобеловата награда за мир.

Ще добавим, че на 31 август президентът на САЩ Барак Обама  изпрати до Сената и Палатата на представителите в Конгреса писмо за намеренията си да проведе военна операция против Сирия. В резолюцията се казва: „Президентът се натоварва с правото да използва въоръжените сили на САЩ така, както сметне за необходимо и възможно, във връзка с използването на химическо оръжие или друг вид оръжие за масово унищожаване в конфликта в Сирия“. При това президентът на СЩА заяви, че е готов да издаде заповед за начало на атаката без да чака мнението на инспекторите на ООН.

Докладът на специалните служби беше обнародван на 30 август. В него уж се съдържа информация, потвърждаваща използването на химическо оръжие от правителството на Сирия около Дамаск на 21 август. Но понеже данните са засекретени, те не се разгласяват. До момента Белият дом не е представил пред световната общественост нито едно доказателство.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s