Египет спря „Ал-Джазира“

AL JAZEERA ENGLISH CHANNEL QATARМинистерството на правосъдието на Египет спря телевизия „Ал-Джазира“ на територията на страната. Съветникът на президента на страната Сукейн Фуад подчерта пред журналисти, че „националната сигурност на Египет е по-важна днес от свободата на словото“.

„Ал-Джазира“ изгуби професионалната обективност при отразяване събитията в Египет и вече подстрекава“, – подчерта Фуад.

„Интресно, как би реагирал Катар, ако само за 24 часа на територията на страната им работеше египетска телевизия, която въздейства върху стабилността на страната?“, – запита съветникът на президента.

През последните няколко дена „Ал-Джазира“ влезе в ролята на „координатор“ на уличните протести на  египетските ислямисти. През нощта на 2 срещу 3 август телевизията първа предаде изявлението на „Мюсюлмански братя“ с призив да се отменят във вторник масовите шествия по повод изминалите два месеца от свалянето на Мухамед Мурси от президентския пост. Ислямистите заплашват „да превземат всички площади“ в Кайро и в провинциалните градове. В призива се казва, че „протестите ще продължат до възстановяване на законността в страната“.

Както заяви председателят на профсъюза на адвокатите в Египет, член на ръководството на Фронта за национално спасение Самех Ашур, „Мюсюлмански братя“ се опитват да насъскат обществото, но адвокатът се съмнява, че призивите на ислямистите ще срещнат широк отклик сред египтяните. Според Ашур голяма част от гражданите нямат доверие на „братята“ и няма да подкрепят проекта им за „ислямизация на държавата“.

Къкто съобщи египетската информационна агенция МЕНА, отнети са лицензиите и на телевизиите „Ахрар 25“, „Ал-Ярмук“ и „Ал-Кудс“, известни със симпатиите им към „Мюсюлмански братя“.

Един отговор на “Египет спря „Ал-Джазира“

  1. Откакто САЩ нахлуха в Ирак, „Ал-Джазира“ беше тотално подменена. От една що-годе нормална медия се превърна в медиен лакей на Вашингтон. Явно персоналът й беше купен, сплашен и подменен. И като вашингтонски лакей, естествено, сега „Ал-Джазира“ се занимава само с евроатлантически манипулации и лъжи – станала е просто един пропаганден рупор на Вашингтон. И по-лошо – както виждаме, вече се занимава и с подстрекаване на безредици – не е даже просто „медия“, която осведомява – превърнала се е в информационен инструмент за политическа НАМЕСА и влияние!

    Но какво ли се чудим? В България такива са вече 99% от медиите. Естествено, че такова е положението и в САЩ. Единствено в мрежата все още има глътка въздух – който търси истината, може да я открие там. Евентуално…

    Но целта на мозъчните промивки е все по-малък брой хора изобщо да търсят каквато и да било истина. А да се задоволяват с официалния буламач, с който ги подхранват медии като бТВ, „Хоризонт“-„Преди всички“, и естествено, CNN, BBC, агенции като „Ройтерс“, и „почетно“ място сред тях, разбира се, вече заема и „Ал-Джазира“. Честито на ибрикчиите!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s