Очевидец: Сирийската армия не е използвала химическо оръжие, войниците бяха без противогази

6612836Руските експерти заснели боя на 21 август с десетки камери от всички страни

Правителствената войска на Сирия не е използвала химическо оръжие около Дамаск. Това каза пред руското радио Business FM професор Марат Мусин, който е бил на фронтовата линия в Сирия на 21 август. Според думите на експерта, химическото оръжие, вероятно, е използвано от метежниците и около Алепо.

Кореспондентът на независимата новинарска агенция ANNA и зам.председател на руския  комитет за солидарност с народите на Либия и Сирия, професор Марат Мусин се е намирал около Дамаск на 21 август. Той наблюдавал бойните действия в района на Джобар.

Руските експерти са заснели боя с десетки камери от всички страни.

„Нито танкистите, нито войниците в този ден имаха противогази. Ние също нямахме, макар да се намирахме на 20-30 метра от метежниците в някои моменти“, – разказа Мусин.

„Боевете започнаха в 8.30 ч., а около 10 ч. някой пусна информацията, настана паника. Чухме всички радио-разговори и команди: три района, включително Джобар, бяха обявени за обекти на химическа атака Там явно имаше пострадали. Но в 2 или 3 часа през деня те започнаха да премахват от съобщенията Джобар, защото разбраха, че се издъниха“, – каза Мусин в интервю за радиостанцията.

Според думите на професора, за никакво мирно население около фронтовата линия не може да се говори. „Там няма мирно население – нито жени, нито деца“, – отбеляза експертът.

Според Мусин, сирийските метежници активно използват химически вещества за създаването на самоделни взривни устройства.

„Ние постоянно намираме химическо оръжие там. Самоделно. Това са обикновени пластмасови тръбички, запълнени със зарин“, – обясни експертът.

Той смята, че метежниците са използвали химическо оръжие и около Алепо.

„Дали е използвано химическо оръжие около Алепо? Точно тогава бях в Алепо. Ние получихме доказателства, че това е била самоделна ракета със зарин. Но тогава предположихме, че са я внесли от Либия“, – каза Мусин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s