ЦРУ не е доставяло оръжие на сирийските метежници

RTR2SXNHЦРУ за сега не е започвало да доставя оръжие на сирийската опозиция, независимо от взетото от Вашингтон решение през юни, съобщи в понеделник електронната версия на вестник „Уол-стрийт джърнъл“.

Позовавайки се на източници от американското правителство, изданието твърди, че ЦРУ за сега не е успяло да създаде надеждни канали за доставка на оръжие, за да си позволи да го прехвърля към отрядите на умерената опозиция и така да изключи попадането му в ръцете на ислямистите.

Вестникът съобщава също, че администрацията на президента Обама не иска да променя силите в Сирия в полза на опозицията, защото при победа на ислямистите в страната, в Сирия може да се увеличи тяхното влияние. Според информация на американското издание, Белият дом е помолил Пентагона да отчете, че възможните ракетни удари по Сирия не трябва да доведат до сваляне от власт на президента Башар Асад.

„Белият дом иска да помогне да въстаниците, но не иска тяхната победа. Администрацията не желае въздушните удари така да променят силите в Сирия“, че това да доведе до засилване влиянието на ислямистите „след падането на режима на Асад“, – отбелязва „Уол-стрийт джърнъл“.

През юли Конгресът на САЩ даде „зелена светлина“ на плановете на вашингтонската администрация да започне по каналите на ЦРУ да доставя оръжие на сирийската опозиция. Според американски средства за масова информация, правителството на САЩ имало намерение да доставя на сирийската опозиция само леко стрелково оръжие и боеприпаси за него.

2 отговора на “ЦРУ не е доставяло оръжие на сирийските метежници

  1. Глупости! Няма нужда ЦРУ да доставя каквото и да било – ние да не сме идиоти?… Май някой за такива ни мисли. Тук има съвпадение на стратегическите интереси. Вашингтон играе заедно с Турция, Саудитска арабия и Катар. Последните три помагат на терористите, а не директно САЩ. Знаем, че Катар и Сауд.арабия наливат огромните суми, а терористите се сипят в Сирия през Турция, където превдарително се обучават и се екипират. ЦРУ ОРГАНИЗИРА този процес, вашта м… лъжлива, а не го финансира. Това какво е – не е ли същото престъпление?

    Лекото стрелково оръжие впрочем наистина може би се осигурява от САЩ. За това в последните месеци свидетелстват огромните изкупувания на съветски муниции и оръжие от щатски държавни структури. Само че не го доставят по такива елементарни канали – в Лангли, щаб-квартирата на ЦРУ, видите ли го купуват – от местния оръжеен магазин, и – хайде направо го товарят на самолети – и хайде, право в Сирия!

    Ами това, дето не искали победата на „въстаниците“?… Но в същото време и мирни преговори не щат, и Ал Асад също не го щат. И то така ще си бъде во веки веков, нали?… Съвсем не! В края на краищата, страната ще се разпадне на части и поне в две от тях властта ще бъде взета именно от истерични мракобесни ислямски фанатици. И това на Вашингтон му е прекрасно известно, и именно това влиза в плановете им.

    Ако някой ви каже, че „се позовава на източници от американското правителство“ – трябва да сте напълно изкукуригали, за да му повярвате. И особено, ако това е „Уол-стрийт джърнъл“.

  2. Просто да не повярваш! Как така са изостанали толкова назад?! Нещо са се отпуснали и е крайно време да ги „стегнат“ подобаващо!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s