Крайцерът „Москва“ промени плановете си и тръгна към Сирия

moskow2jp6Посещението на корабите на русския военно-морски флот в Кабо-Верде е отменено, крайцерът „Москва“ тръгна към Средиземно море. Това съобщи агенция „Интерфакс“, позовавайки се на военно-дипломатически изочник.

„Плановете на руския ВМФ под командването на контра-адмирал Валерий Куликов вече са променени. Вместо към пристанище Кабо-Верде, крайцер „Москва“ се насочва към Гибралтарския пролив. След около 10 дена той ще влезе в Източното Средиземноморие, където ще приеме щафетата от кораб „Адмирал Пантелеев“, – предаде Интерфакс.

„След смъртта на президента на Венецуела Уго Чавес, този океански поход не носи никакво военно-политически значение. Но това беше ценна практика за руския флот“, – каза дипломатът.

Ракетният крайцер „Москва“ излезе от Севастопол на 2 юни. В Северна Атлантика той оглави отряда морски съдове на Черноморския, Северния и Балтийския флот на Русия. В началото на август крайцерът посети кубинското пристанище Хавана. На 13 август – никарагуанското Коринто, осъществявайки преход от Куба чрез Панамския канал. На 27 август отрядът на ВМФ на Русия посети венецуелското пристанище Ла-Гуайра. В Анталнтическия океан крайцерът проведе учения с основния ударен компекс П-1000 „Вулкан“.

„Москва“ е построен през 1983 г. Той е снабден с 16 пускови установки на портиворакетния комплекс П-1000 „Вулкан“. За пълното унищожаване на авионосец са необходими попадения само на три подобни ракети. Поради мощността на оръжието си, корабът получи от НАТО прозвището „убиец на авионосци“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s