Обама се надява Путин да промени позицията си за Сирия

1377593639_obamaПо време на съвместната пресконференция с министър-председателя на Швеция Фредерик Райнфелдт, Барак Обама заяви, че се надява Владимир Путин да промени позицията си по сирийския въпрос.

САЩ и Русия имат сериозни разногласия по отношение на Сирия, но американският лидер „е запазил надеждата“ Москва да промени мисленето си по въпроса, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Надявам се Владимир Путин да промени много от решенията си по отношение на Сирия“, – каза Барак Обама. Той допълни още, че обтегнатите руско-американски отношения били продиктувани от интересите на двете държави.

Президентът на САЩ продължава да настоява, че правителството на Сирия е автор на химическата атака около Дамаск от 21 август.

„Убеден съм, че химическото оръжие е използвано от Башар Асад. Международната общност е длъжна да не остане безучастна към употребата на химическо оръжие от правителствеите войски в Сирия“, – каза Обама. Американският президент добави, че действията на САЩ са продиктувани от желанието подобни инциденти да няма в бъдеще.

Според Обама, опозицията не би могла да използва химическо оръжие, защото не притежава средства за доставката на същото. Президентът на САЩ също изрази увереност, че Конгресът ще одобри употребата на военна сила. „Това не е посто символичен жест“, – каза Обама по отношение на внесеното за обсъждане решение от американските законодатели. Обама все още смята, че той е в правото си да предприеме действия и без съгласието на конгреса на САЩ, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Длъжни сме да действаме, защото в противен случай ще изпратим сигнал за бъдещи подобни действия“, – добави Обама.

Президентът отбеляза, че той, като лауреат на Нобелова награда за мир, тежко приема решението за военна намеса в Сирия. „От морална гледна точка е неправилно да се стои встрани и да не се прави нищо. Това е част от работата ми, която всеки ден намирам за все по-трудна“, – призна Обама.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s