„Вербалната арт-репетиция“ на Путин и Обама за G20 / Преглед на западната преса

Time-Magazine-Vladimir-Putin-65566Срещата на G 20 се превръща в международна битка за Сирия. Обама заяви, че „червената линия“, забраняваща използането на химическо оръжие, е поставена не от него, а от международната общност. Путин, както и преди, смята за „нелепа“ версията за употребата на отровни вещества от Асад. Заради позицията на Путин за „нелепост“ в твърденията, че Асад е използвал вредни вещества срещу народа си, западните средства за масова информация започнаха да твръдят, че главното за Путин не е да спаси Сирия, а да запази статуса на Русия като глобален играч.

Срещата на G20 се превръща в международен мач, смята The Guardian.

По време на речта си в Швеция Обама не се съгласи, че ще бъде сразено политическото му реноме от военната агресия, но призна, че отношенията с Русия вече са в глуха улица. Обама заяви, че „забранителната линия“ не е поставена от него, а от световната общност, защото има конвенция, забраняваща употребата на химическо оръжие.

Путин в интервю, публикувано в сряда, каза, че е твърде рано да се обсъждат действията на Русия, ако има удар срещу Сирия, но добави, че Русия има конкретен план за действие. Той не изключи Русия да започне отново да изпълнява стопирания договор със Сирия за доставката на системите за ПВО С-300. Според авторите на статията, това може да се тълкува като „завоалирана заплаха за подновяване на договора за доставката на С-300 за Иран“.

Журналистите обръщат внимание на думите на Путин, че той, най-вероятно, ще одобри резолюцията на Съвета по безопасност на ООН за подкрепа за военната намеса в Сириа, ако получи достоверни доказателства за употребата на химическо оръжие от Асад. Но Путин казва още: „Струва ми се нелопо въоръжените сили, които днес атакуват така наречените въстаници, обкръжили са ги отвсякъде, в подобни условия да са използвали забранено химическо оръжие, прекрасно разбирайки, че това може да бъде повод за прилагане на санкции и дори сила срещу тях. Това е просто нелепо, това не издържа на никаква логика“.

Както се очакваше, Дейвид Камерън обяви, че има нови данни от британското разузнаване, вероятно, за да убеди Путин във виновността на Асад, добавя изданието.

Срещата на G20 може да се превърне в „една от най-неловките и дискомфортни срещи в съвременната ни история“, а темата за сирийската криза, най-вероятно, ще преобладава в дискусиите, по време на които „двамата най-влиятелни мъже в света“, Путин и Обама, ще се блъснат лице в лице, пише кореспондентът на The Independent.

По пътя към срещата на G20, в Стокхолм, Обама заяви, че отговорността за действията по отношение на Сирия лежи не само върху неговите плещи, но и върху плещите на целия свят.

На свой ред, Путин предупреди, че Русия ще сметне каквито и да са удари без санкцията на ООН към Сирия за „агресия“. Той смята за недостатъчно убедителни данните на американското разузнаване, които уж потвърждават използването на химическо оръжие от сирийския режим. Путин припомни интервенцията на САЩ в Ирак през 2003 г. Тогава на базата на лъжливи аргументи „беше проведена военна акция, която много хора днес в САЩ наричат погрешна“, – каза той.

„Нелепата“ позиция на Владимир Путин по въпроса за химическото оръжие в Сирия“, – такова е заглавието на The Washington Post. Подразбира се изказването на Путин в интервю за Associated Press и руската телевизия, когато той нарече „нелепа“ версията, че на 21 август сирийските войски са използвали химическо оръжие.

Вестникът коментира: „Путин е твърд привърженик на президента Асад в гражданската война там“, но това не му дава правото да игнорира фактите и да премълчава неудобните истини. Химическият арсенал на Сирия се появи, благодарение на сключения в периода на студената война договор със СССР, покровител на сирийската армия“.

Вестникът съветва Путин да погледне в архивите на ФСБ и КГБ, а именно, в досието на Анатолий Кунцевич. През 1992 г. Елцин го поставя начело на комисия по демилитаризация на химическото и биологично оръжие, но след две години го уволнява. „По-късно руските официални лица съобщиха, че генерал Кунцевич е бил заподозрян в съдействие за доставка в Сирия на около 1700 фунта вещества-предшественици на нервнопаралитичен газ“, – се казва в статията. През 1995 г. САЩ санкционирват Кунцевич, заради съдейстиве при разработката на химическо оръжие в Сирия.

Вестникът признава, че Путин не може да отговаря за договорите на СССР, нито за „мръсните визити“ на отделни генерали от 1990-те години. И все пак, „вместо да се присмива на Запада, Путин трябва да подкрепи разследването на зверствата“, – завършва изданието.

Статията в The Guardian е наречена „G20 и Сирия, шоуто на Путин“, а започва с думите на Талейран: „Русия винаги е прекалено силна и прекалено слаба“.

Според изданието, участниците в G20 ще се съгласят, че путинска Русия е достатъчно силна, за да пречи на САЩ в решаващи моменти, но прекалено слаба, за да предотврати „конструктивна или широко одобряема алтернатива“.

Според изданието, Путин не се смущава от това: той е „дете на студената война“ и е убеден, че приятелите му са „врагове на неговите врагове“, а „неуспехите на Запада са само крачка напред за Русия“.

И все пак, изданието пише, че на срещата на G20 Путин трябва да избира „или както преди да пречи“, или да организира по-ефективни действия за регулиране на „кризата в Сирия и предизвикана от Сирия“.

Путин „продължи да намеква, че атаката от 21 август е дело на антиасадовски сили“ и „продължи да се придържа към нелепата позиция, че международното право е фактически това, което решава Русия“, пише изданието.

Но Путин не изключва Русия да се съгласи за военна намеса в Сирия, ако я убедят, че атаката от 21 август е нанесена от правителството. „Но нима това е признак за гъвкавост? Нека другите от G20 да решат“, – съветва изданието.

„Моментът на Путин“ – така е озаглавен коментар в The Times.Според изданието, Путин е единственият човек извън Сирия, способен без употребата на сила да спре сирийската война.

Вестникът предполага, че ако Путин поиска да предотврати ударите на САЩ над Сирия, това ще бъде най-добрата му стратегия в близките дни, а на срещата на G20 „той трябва да уточни условията, при които да прекрати подкрепата си към режима на Асад“.

Според изданието, заплахата от американски удари създава условия за твърда дипломация. Вероятно на срещата ще може да се подготви почвата за прекратяване на огъня и „дори за международна мирна конференция, която Путин обеща да подкрепи“.

Впрочем, The Times се отнася скептично към подобни перспективи: главната цел на Путин е не да спаси Сирия, а да „съхрани статуса на Русия като глобален мощен играч“.

„Въпреки нарастващия брой доказателства, Путин подължава да твърди, че автори на атаката са сирийските въстаници. Ако той, както и преди, ще си измива ръцете, отричайки военно престъпление, извършено от неговия дългогодишен съюзник, то на него трябва да му бъде отнето мястото на велика сила“, – завършва изданието.

2 отговора на “„Вербалната арт-репетиция“ на Путин и Обама за G20 / Преглед на западната преса

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s