Ирак: „Да се бомбардира държава, за да се помогне на народа й – това е абсурд“

Снимка: AFP

Снимка: AFP

В Кайро по време на спешното събрание на Лигата на арабските държави министрите на външните работи приеха резолюция, с която призоваха ООН да вземе мерки по отношение на сирийската власт. Против въоръжената интервенция се обявиха Египет, Ирак, Ливан, Тунис и Алжир.

„Гласът на Русия“ разпространи интервю със съветника на министър-председателя на Ирак Али ал-Мусави:

– Ирак беше, е и ще бъде против военната агресия. Такова е мнението и на Алжир, Ливан, Мавритания, Тунис и Египет. Египетският университет „Ал-Азхар“ (водещ ислямски университет в света) заяви, че агресията към Сирия ще се превърне в призив към цялата арабска нация. Трудно е да си представи човек следното: как бомбардировка на една държава може да помогне на народа й. Това е абсурд.
Що се отнася до някакви санкции, то Ирак по всички възможни начини е бойкотиран на близкоизточната арена, не ни разрешават да участваме пълноценно в регионалните преговори. Буквално ни казват: „Или сте с нас, или сте против нас!“

– Как ще коментирате непримиримата позиция на някои арабски държави по отношение на Сирия?

– Това означава, че тези арабски държави вече са вложили „инвестициите си“ в сирийската криза и очакват от тях големи постъпления в бъдеще. Парите са вложени, а резултати все още няма, сирийската армия громи терористите. Затова е напълно естествено, че те молят САЩ да удари Сирия, за да не им пропаднат вече вложените пари.

– Планира ли се някакво обединение между Ирак и други държави за отстояване на позицията за ненамеса в Сирия?

– Да, работим по създаването на Арабски умерен фронт, който ще действа главно за защита интересите на арабите в света и региона, в това число и против агресията към която и да е държава.

Един отговор на “Ирак: „Да се бомбардира държава, за да се помогне на народа й – това е абсурд“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s