Руснаците не са варвари, а скептици / The Guardian

article-0-119B3806000005DC-37_964x763„Нима на руснаците не им пука за загиналите деца?“, – подобни въпроси често чува от събеседниците си журналистът от The Guardian Наталия Антонова. Да, Кремъл е подозрителен към версията за участието на сирийската власт в инцидета около използването на химическо оръжие върху собствените им граждани.

Да, Кремъл по принцип е против смяна на управлението на която и да е държава отвън. Но Кремъл също смята, че помощта към въстаниците в Сирия може само да задълбочи кризата, а следователно, да спомогне за разпространението на ислямисткия радикализъм.

„На Запад сме свикнали да наричаме терористични актове събитията, в които се случа трагедия със западни граждани. Но жертвите на руските терористични актове често ги прехвърлят към друга категория. А руснаците страдат от тероризма не по-малко, отколкото всеки друг народ. Руските граждани, в това число умерените мюсюлмани, и до днес са мишени за джихадистите“, – отбелязва авторът. Руснаците изпитват колективен страх от действия, които биха могли да бъдат изгодни за радикалния ислям.

„От собствен опит руснаците знаят, че свалянето на който и да е диктатор незадължително носи демокрация и мир“, – продължава авторът. Те помнят историята на Русия, съветската намеса в Афганистан и американската в Ирак. Сред руснаците има много скептици, убедени, че „балистичните ракети са само пряк пък към ада“, твърди Антонова.

Източник: The Guardian

http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/sep/04/syria-intervention-russian-sceptics-barbarians

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s