ООН: Сирия има 15 дена да декларира обектите с химическо оръжие

1274300096_d4ebe0e320cececd203034Проектът за резолюция на Съвета по безопасност към ООН, подготвен от Франция, предвижда сирийският режим да декларира всички обекти с химическо оръжие за две седмици, съобщи Globe and mail.

В документа се казва още, че всички обекти с химическо оръжие трябва да станат достъпни за инспекторите на ООН. В същото време сирийската власт продължава да е обвинена в употребата на химическо оръжие.

Проектът предлага делото по гражданската война в Сирия да бъде разгледано от Международния съд в Хага.

Президентът на САЩ Барак Обама (в реч към нацията днес) съобщи, че САЩ, Великобритания и Франция са подготвили проект за резолюция на Съвета по безопасност към ООН и водят по нея консултации с Русия и Китай. Резолюцията ще разгледа „отказа на Асад от химическо оръжие и неговото унищожаване под международен контрол“.

Планираното за вчера заседание на Съвева по безопасност към ООН, което бе инициирано от Русия, беше отменено по молба на руската държава. По данни от постоянния представител на ООН в Австралия, решението за отмяната на заседанието е било прието в името на бъдещите консултации по въпроса.

Във връзка с това официалният американски представител заяви на журналистите, че САЩ „няма да чакат предложенията твърде дълго“.

По-рано министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиус каза, че предложението на Русия за предаване на сирийското химическо оръжие под международен контрол заслужава внимателно изучаване и е приемливо, но при спазване на редица условия. Едно от задължителните условия е да се унищожат наличните химичeски оръжия в Сирия и да се накажат виновните за химическата атака от 21 август.

Русия в същото време изчиства със сирийската власт план за действия за предаването под международен контрол на химическото оръжие.

Един отговор на “ООН: Сирия има 15 дена да декларира обектите с химическо оръжие

  1. В щатите някои хора се опасяват, че с отказа си от химическите си оръжия Сирия влиза в един, даже още по-лош сценарий. По-бавен, наистина; но който още по-сигурно ще доведе до агресия и съответно до разкъсване и разсипване на Сирия. Впрочем, след като Сирия се лиши от химическите си оръжия, агресията даже не е задължително да бъде вече западна. Сирия тогава може да бъде открито нападната от съседите си – под произволен предлог.
    Ето една статия по въпроса:
    infowars.com/is-assad-being-tricked-into-sacrificing-syria

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s