ООН: Ситуацията в Сирия е в глуха улица, военно решение не е възможно

ex024_n_sСпоред изявлението на комисията за разследване към ООН, експертите не могат да направят точни изводи около казуса използвало ли е сирийското правителство химическо оръжие или не. Представители на организацията признаха, че ситуацията в Сирия е в глуха улица, но изход от конфликта чрез военни дейстивя  „не е възможен“.

xСилите на опозицията, включително наемни чуждестранни бойци, са извършвали военни престъления – убийства, плен на заложници, артилерийски огън срещу мирни жители, се съобщава в доклада за периода от 15 май до 15 юли. Но, според комисията, правителствените сили на Сирия също са унищожавали мирни жители, разрушавали са болнични заведения и са извършвали други престъпления по време на широкомащабната атака върху извоюваните територии.

55f43340439203c0f7563c7a30aef4324bbf24ca„Виновните за тези престъпления, и от двете страни на конфликта, са пренебрегвали нормите на международнот право. Те не са понесли отговорността си за извършеното, – съобщава разследващата комисия към ООН, оглавявана от бразилеца Пауло Пинейро.

На основание съществуващите доказателства комисията за сега не е успяла да стигне до извод около авторството на химическата атака. Разследването на ООН продължава. Екипът от 20 специалисти вече е провел 258 интервюта с бежанци и други жители на региона.

Эксперты ООН по химическому оружию завершили работу в СирииОсвен това, в доклада има и призив за политически изход от гражданската война в Сирия. Комисията също призова държавите „да прекратят доставката на оръжие в Сирия, защото то може да бъде използвано за сериозни нарушения на международното право“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s