Русия: Ако САЩ ударят Сирия, доставката на оръжие за Иран ще е оправдана

6pushkovАлексей Пушков, председател на комитета по международни въпроси в руската Дума , смята, че предложението да се постави химическото оръжие на Сирия под международен контрол не означава, че заплахата на САЩ към Сирия е отпаднала.

„Заплахата от война си остава, заплахата от огромна, ракетите на САЩ все още са прицелени в Сирия, както и преди. Не бива да смятаме, че последните дипломатически напълно са премахнали опасността“, – каза Пушков в реч пред руската Дума днес.

Той подчерта, че химическото оръжие „без всякакво съмнение трябва да бъде поставено извън закона“.

Но, според думите му, „съществуват основания да се смята, че химическо оръжие има не само правителството в Сирия, но и метежниците“.

Пушков припомни, че поне един път – през март тази година около Алепо – химическо оръжие е било използвано от метежниците и това е признато от Карла дел Понте от ООН.

„Подозираме, че това оръжие е използвано многократно от метежниците и Русия току-що предадне доказателствата, които има в Съвета по безопасност към ООН“, – добави Пушков.

По данни на Интерфакс, руските парламентаристи днес ще приемат заявление във връзка с изострената ситуация около Сирия.

Според думите на Пушков, „за сега нека дадем шанс на дипломацията“. Конгресът на САЩ все така отлага гласуването. Американската администрация е готова, макар и с уговорки, да разгледа руското предложение. Ако преговорите донесат резултати, то отмяната на ракетните удари по Сирия ще бъде факт. Но ако междупартийната война в САЩ победи, то Русия следва да разгледа по-сериозно действията си по доставката на отбранително оръжие за Иран и промяна на взаимоотношенията между Русия и САЩ по отношение на Афганистан, в частност по условията за транзитирането, която част е под контрола на руската държава.

Ако САЩ изберат военния сценарий, то гореописаните мерки ще бъдат оправдани.

По-рано руският парламентарист подчерта, че военният удар по Сирия може да доведе до голяма регионална война в Близкия Изток. Той смята, че в конфликта могат да бъдат въвлечени Ливан, Иран, а и той ще засили религиозно-етническия конфликт в Ирак.

Депутатът припомни, че под заплаха ще се окажат „военните и политически обекти на САЩ в Близкия Изток – не само военните бази, но и посолствата, мисиите“.

Пушков смята, че изостряне на ситуацията може да се очаква, защото Русия „предложи подобна мирна инициатива, която може да доведе до реален изход“, но в някои държави „има сили, които смятат военния сценарий за единствено възможен“.

Един отговор на “Русия: Ако САЩ ударят Сирия, доставката на оръжие за Иран ще е оправдана

  1. В статията има грешки – пропуснати и подменени думи. Ако ги откриете, може би и ще ги поправите?…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s