Американски разузнавачи потвърдиха, че химическото оръжие в Алепо е използвано от метежниците

reWalls.com-20246Докато администрацията на Обама продължава да твърди, че неотдавнашните атаки с химическо оръжие са осъществени от войските на Башар Асад, подобна гледна точка изглежда все по-малко правдоподобна. Независимото електронно издание WND разполага с документи, от които става ясно, че по-рано тази година зарин е конфискуван от членовете на групировката „Фронт ан-Нусра“.

Секретният документ, белязан с надпис „НЕ за разпространение зад граница“, е постъпил в изданието от Националния разузнавателен съюз на САЩ. Според данните на изданието, заринът е доставян от Ал-Кайда чрез Ирак. В Турция партидата била прихваната. В документа на разузнаването се казва, че именно членове на групировката Ал-Кайда са произвеждали в лаборатории зарин, а после са го изпращали в Турция.

През май 2013 г. специалните служби на Турция откриха двулитров съд, в който вероятно е бил разположен отровният газ. Химическото оръжие е било намерено по време на обиск на домове на сирийски метежници, свързани с Ал-Кайда и Фронт ан-Нусра. Радикалните ислямисти са били задържани впоследствие в южните турски провинции Адана и Марсия. Арестувани са 12 члена на групировката Фронт ан-Нусра. Според съобщения от турските специални служби, освен химическото оръжие по време на обиските са били открити тайници с оръжие и са били иззети документи.

В момента, в който метежниците били арестувани, Русия настоява за разследване на задържаните. Но след ареста на метежниците в Турция, според съобщение на агенция САНА, сирийските въстаници употребяват химическо оръжие по време на сражението в района на Хан-ел-Асал в провинция Алепо. От задушаване, предизвикано от отровния газ, загиват 25 човека, в това число 16 военнослужещи, пострадали са повече от 100. На следващия ден Сирия изпраща на генералния секретар на ООН Пан Ги Мун официална молба да се проведе разследване за употреба на химическо оръжие в района на Алепо. Тогава сирийското правителство заявява, че ракетата е изстреляна от място, контролирано от терористите и разположено на границата с Турция, вероятно, дори от самата територия на Турция.

По данни на американския разузнавателен съюз, уликите показват, че заринът в Алепо е бил използван от сирийските бунтовници. Освен това, Русия предаде на ООН документ, в който се казва, че правителството на Башар Асад няма никакво отношение към химическите  атаки. Представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин на 9 юли каза, че бойците на пуснали неуправляем снаряд „Башаир 3“ по град Хан-ел-Асал, контролиран от правителството. Резултатите от проведения анализ ясно показали, че бойния заряд е от непромишлено производство и съдържа зарин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s