Сирия продължава да раздира света: САЩ, Русия, Китай и Иран направиха нови твърди изявления

anywalls.com-48153Лидерите на водещите държави коментираха руско-американския договор за унищожаване на сирийското химическо оръжие.

Генералният секретар на ООН Пан Ги Мун заяви, че Сирия е подала официална молба за присъединяване към конвенцията за забрана на химическото оръжие. Според думите на Пан Ги Мун, Сирия може да се присъедини към конвенцията не по-рано от месец.

На 14 септември в Женева представителите на Русия и САЩ постигнаха договорка за унищожаване на сирийското химическо оръжие. Но ръководителят на държавния комитет по външните работи Алексей Пушков смята, че Русия и САЩ разбират по различен начин договореността, което може да предизвика пореден конфликт между държавите.

В неделя, 15 септември, американските сенатори Джон Маккейн и Линдси Греъм заявиха, че с този договор Русия тегли Америка към глуха улица и ограничава активната й роля в сирийския конфликт. На свой ред, ръководителят на китайското външно министерство Ван И нарече руско-американския договор важна крачка по пътя на регулиране на конфликта.

По време на преговорите с държавния секретар на САЩ Джон Кери, министър-председателят на Израел Бинямин Нетаняху заяви, че се надява на пълно унищожаване на запасите от химическо оръжие на Сирия.

Въстаниците в Сирия бурно реагираха на договореността и изискаха въвеждане на забрана не само върху химическото оръжие, но и над ударите по въздух, а също и върху артилерийския огън. Независимо от това, мнението на американските сенатори-демократи е да бъдат нанесени военни удари върху Сирия. Спикерът на иранския парламент Али Лариджани смята, че подобно решение „ще разпали пламъците на световна война“.

2 отговора на “Сирия продължава да раздира света: САЩ, Русия, Китай и Иран направиха нови твърди изявления

  1. Мамка му. Иде време САЩ разбойниците даго отнесат, като бръмбар сламка.
    Руси и Китай да ги смачкат веднаж завинаги, и да ги изритат от световната сцена.
    Тези от разум и честност не разбират.
    Саамо от кьотек.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s