Лавров: САЩ шантажират Русия

133764437111В интервю за Първи канал на руската телевизия министърът на външните работи на Русия заяви, че Вашингтон шантажира Москва, заплашвайка да зачеркне всичко около забраната на химическото оръжие, ако не бъде приета резолюция от Съвета по безопасност към ООН.

„Американските ни партньори започват да ни шантажират: ако Русия в Съвета по безопасност към ООН не приеме резолюцията с параграф VII, то ние ще спрем работата на Организацията по забрана на химическото оръжие в Хага. Това е абсолютна абдикация от договореното с Джон Кери – първоначално решение за забрана на химическото оръжие и едва след това подкрепяща това решение резолюция в Съвета по безопасност към ООН, но не по параграф VII“, – каза Сергей Лавров. Според думите на лидера на руската дипломация, в момента западните партньори на Русия се опитват да издърпат резолюцията по параграф VII, без да дочакат препоръките на Генералния секретар на ООН. „Те нервничат, защото разбират, че ако присъства параграф VII, то това е шанс да се опитат да получат все пак някаква обосновка пред Съвета по безопасност към ООН за едностранните си намерения и действия“, – обясни Лавров.

Сергей Лавров разказа още, че данните за използване на химическо оръжие, предоставени от сирийската държава, са „строго технически“ и в момента се изучават. Във връзка с реакцията на Франция и САЩ по отношение на публикуваните в отчета на ООН сведения, Лавров заяви, че западните партньори на Русия са „заслепени от идеологизираната си задача да сменят режима“. Според него, в момента те не са в състояние да признаят, че за пореден път грешат.

„Искрено съм изненадан колко безгрижно се отнасят западните ни партньори към уникалната възможност да се решат проблемите с химическото оръжие в Сирия, защото правителството на Башар Асад официално се присъедини към Конвенцията за забрана на химическото оръжие и е готово да изпълни всичките си задължения незабавно, без да чака отредения от самата  Конвенция едномесечен срок“, – отбеляза шефът на руското външно министерство.

Според думите на Лавров, Русия не е гарант за химическото разоръжаване на Сирия. Той подчерта, че Русия е осигурила присъединяването на Сирия към Конвенцията за забрана на химическото оръжие без каквито и да било уговорки и договорки. „За разлика от американците, които се присъединиха към Конвенцията с уговорки, – отбеляза министърът. – Сега Сирия е страна в този юридически обвързващ документ. Затова гарант за изпълнението от страна на Сирия на задълженията й към Конвенцията е цялата световна общност. В дадения случай – Организацията за забрана на химическото оръжие“.

Сергей Лавров обясни, че извозването на част от отровните вещества извън границите на Сирия не се разглежда от Конвенцията за забрана на химическото оръжие. Според думите му, трябва да се намери правен изход. „За да бъдат изведени от страната отровни вещества, е нужно специално разрешение, защото конвенцията разглежда само необходимостта от унищожение на територията на тази държава, която притежава химическо оръжие. По този пункт трябва да потърсим правово решение“,  – поясни министърът в интервю за Първи канал.

Според Сергей Лавров, за окончателното разрешаване на сирийския конфликт трябва да се гарантира политическа регулация. Базата ни е  Женевското споразумение от 30 юни 2012 г. „Комюникето съдържа призив към правителството и опозицията на базата на общо съгласие да се договорят за състава на преходния управляващ орган, който ще притежава цялата изпълнителна власт в периода на подготовката на новата Конституция и изборите, и т.н.“, – обясни Сергей Лавров.

Един отговор на “Лавров: САЩ шантажират Русия

  1. Америка ще ядат спарчето, ако продължават да се правят на отворени !!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s