Йордания жестоко съди свои кандидат – метежници за Сирия

a364b3a930cd43e60fd0daa5c4c92b91d38c4494Съдът в Йордания вкара в затвора поданици на кралството, защото те се опитали да се присъединят към групировката „Франт ан-Нусра“, свързана с „Ал-Кайда“. Бойците от групировката воюват в Сирия срещу правителствената армия на Башар Асад.

„Светът днес“ припомня, че независимо, че правителството на Йордания се намира под кнотрола на САЩ, то не подкрепя метежниците в Сирия и по различен начин се опитва да пречи на Вашингтон.

Строг тъмничен затвор в колония в рамките на пет години очаква петимата радикални салафити, защото се опитали да се влеят в редовете на сирийските бунтовници, воюващи срещу държавния режим в Сирия, съобщи The Daily Star.

Петимата мъже са задържани през февруари 2012 г., когато се опитали да пресекат границата между държавите, въоръжени били с автомати АК-47. Салафитите са обвинени в незаконно притежание на оръжие и незаконното му използване, а също и за това, че заплашват сигурността на Йордания и нейните жители.

Миналата седмица с подобни обвинения бяха осъдени още 7 жители на Йордания. Неотдавна стана известно, че в Сирия е загинал наемник от Израел, който воювал на страната на метежницете. 28-годишният гражданин на Израел, избягал в Сирия, изчезнал през август- Както се изясни по-късно, той първоначално заминал за Турция, откъдето тръгнал да воюва потив сирийската правителствена арамия. Беглецът не разказал за плановете си на никого и дълго време го смятали за безселдно изчезнал.

В Йордания, където има повече от 500 хиляди сирийски бежанци, десетки мъже са арестувани при опит за заминат на фронта. Аман отрича обвиненията от страна на Сирия, че Йордания е отворила вратите си за сирийските джихадисти.

Припомняме, че от началото на гражданската война в Сирия Йордания прие около половин милион бежанци. В началото на конфликта в Йордания бягаха по няколко хиляди човека на ден. Полковник Закур Абу-Шехаб, който отговаря за контрола над бежанските лагери, отбеляза, че от май тази години Йордания  приема по 100 сирийци на ден.

Един отговор на “Йордания жестоко съди свои кандидат – метежници за Сирия

  1. В Йордания ги съдят, а ние тук в България ги приемаме радушно като „бежанци“ – храним ги и ги поим, и им даваме да бандитстват в страната ни, за да се чувстват комфортно, както са свикнали.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s