Турция се оборудва със свръх мощни безпилотни самолети

Beale tests Global HawkНационалното разузнаване на Турция поръча на Съвета по изследвания на науката и технологиите разузнавателни безпилотни самолети. Както пише вестник Zaman, разузнаването иска да получи не обикновен лек апарат, а аналог на американския безпилотник Black Hawk.

Възшуната машина, чиято цена е 140 млн долара е стратегически безпилотен самолет, който може в продължение на 30 часа автоматично да патрулира над територия от височина около 20 км. Безпилотникът има радиолокационна, фото- и видео система. Въздушната машина може да носи товар в размер на половин тон. Турция е започнала вече търсенето на инженери за производството, както и е осъществила контакти с някои американски производители, имащи опит в областта на създаването на подобни апарати.

Вестникът отбелязва, че в момента не е ясно следното: има ли намерение официалната власт в Турция да използва безпилотни самолети за събиране на данни на територията на републиката или апаратът ще бъде задейсван от разузнаването извън границите на Турция. Понастоящем Турция получава необходимите й данни от спътници и чрез закупените от Израел леки безпилотни самолети Heron.

Един отговор на “Турция се оборудва със свръх мощни безпилотни самолети

  1. Ами то може ли малкият тиранин да не подражава на големия…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s