За Горбачов, Живков, Доган, СССР, КГБ и още нещо / Костадин Чакъров

 
Костадин ЧАКЪРОВ,
политически съветник на Тодор Живков,
в интервю за Нова телевизия и „Коритаров Live“
0_53a56_b40cec56_origВодещ: Започва “Коритаров Live”. Как тайни стенограми от разговори между Тодор Живков и Михаил Горбачов хвърлят неподозирана различна светлина върху събития от преди 18 години – по тази тема сега ще разговаряме с бившия политически съветник на някогашния държавен глава Тодор Живков Костадин Чакъров. Добро утро и добре дошли. 

Костадин Чакъров: Благодаря, добро утро. 

Водещ: Ще ми се да започнем разговора с един по-общ въпрос – деморализирана ли беше българската държава непосредствено преди 10 ноември 1989 година и какви бяха параметрите на това явление? 

Костадин Чакъров: Една малка уговорка да направя преди това, когато човек пише мемоари или говори като свидетел, е много важно да направи едно уточнение – че ние не сме били хората, около които се е въртяла историята, България, света и така нататък. Това е много важно, защото всички бяхме един скромен екип от хора, които изпълняваха своите задължения и от тези позиции сме били свидетели, повтарям думата – свидетели, на исторически факти и процеси. Така че хората, за които ще говорим, те не са мои противници, аз не съм техен партньор, пак уточнявам това, нашите позиции бяха далеч по-скромни, макар че имахме достъп и сме наблюдавали всичко. Така че това уточнение е важно, за да не се предава излишна компетентност или роля на тези хора, на този екип. Имаше ли деморализация? Мисля, че по-скоро деморализация, ако се разбира като криминализиране или някакъв друг разпад, не, но във всички случаи Българската комунистическа партия (БКП) се натъкна на една силна съпротива и атака и от Запад, и от Изток.Ударът срещу нас беше много по-силен от Изток, имам предвид Москва, в лицето на партийно-държавната върхушка в “Кремъл”, начело с Михаил Горбачов. Тук започнаха разложителни процеси, които бяха скривани зад цивилизационни лозунги, перестройка, ново мислене, нов ред и така нататък, което беше камуфлаж за див кариеризъм, който обхвана всички страни, пренесе се от Москва. Техният разпад започна да се пренася и в София, във всички източноевропейски столици. Така че в този смисъл деморализацията бе по-скоро като морално-политическа категория, а не в криминален аспект, тъй като системата беше много строга и респектираше. 

Водещ: Морално политическа категория, но тя неизбежно се е преплитала и с чувството за безнаказаност, опиращо до опита да се бърка в хазната, дори кокошкарски, както се казва? 

lukanovКостадин Чакъров: Не, до 10 ноември мога дори да се обзаложа, че ние нямахме такива случаи. Най-тежкият случай, които се коментираше във вашето студио за последните 20-30 години беше случаят Живко Попов. Въпреки че сумата беше възстановена в голям размер, бяха раздадени големи присъди. Всичко останало бяха злоупотреби, свързани със служебно положение, които много бързо се санкционираха. За да не изглежда като махленска кавга между този или онзи, между Луканов или Живков, Живков или Горбачов, нека да направим един кратък пробег, много кратък, за да бъдем в духа на времето, духа на историята. България е в един лагер, в който са я поставили с участието на Запада, който след това я оплакваше лицемерно и упрекваше, че е най-верният съюзник на Съветския съюз. Принципите на социализма се реализираха от военнополитически модел, създаден при други исторически условия от Сталин. 

Водещ: Да. 

Костадин Чакъров: Така. Този модел сработваше дотогава, докато държавата имаше догонващи функции и действително българската държава направи много в този модел. Към 80-те години вече този модел – свръхдържава, свръхмонополна партия и така нататък, започна да се изчерпва и той не можеше да реализира принципите на социализма. За съжаление международни събития ни забавиха. В Чехословакия реформите бяха обявени за контрареволюция. Създаде се една ненужна политическа истерия, вместо спокойни и обмислени реформи. 

Водещ: Пражката пролет на Дубчек блокира реформи не само в България, но и както стана ясно от Валентин Варенников преди време, Косигин е имал идеи за реформи в 1967 година. 

Костадин Чакъров: Но за съжаление надделяха сили, които обявиха всичко това за контрареволюция. Тогава след тези събития се създаде Шесто управление, тогава у нас започна “аферата Тексим”. Хората, които бяха поели стопанска инициатива, бяха обвинени едва ли не в стопански саботаж. 

Водещ: Нека да надникнем в документите за така наречените далавери, да започнем от там. 

0_53a5c_f784b5d9_origКостадин Чакъров: Това е един документ, които обяснява до много голяма степен страха и позицията на Андрей Луканов и трескавата припряност на “перестройчиците”, които използваха влошената ситуация в личните взаимоотношения между Горбачов и Живков. 

Водещ: Само една скоба. Луканов каква роля играеше в тази ситуация? 

Костадин Чакъров: Чисто кариеристична. 

Водещ: Човекът на “Кремъл” ли беше? 

Костадин Чакъров: Да. Човекът на “Кремъл”, тъй като биографията на неговата фамилия е свързана много тясно със Съветския съюз. Неговият баща Карло Луканов е дългогодишен сътрудник на съветските тайни служби, той е с лични заслуги пред Сталин, тъй като е в съветската резидентура на НКВД в Мадрид и като такъв, заедно с един от ръководителите на съветското външно разузнаване, ако не ме лъже паметта Шпигелас, организират акция за ликвидиране на троцкисткото движение, като ги привличат в Испанската гражданска война и там много от тях са избити. 

Водещ: Карло Луканов! 

Костадин Чакъров: Карло Луканов е с най-високите отличия на съветските служби. 

Водещ: А връзката със съветските служби предава ли се по наследство? 

Костадин Чакъров: Мисля, че се предава поне доверието. 

Водещ: Доверието? 

2124Костадин Чакъров: Поне доверието. Дали е оформено, не мога да ви кажа. Луканов през всичките тези години влошаваше нашите отношения… Със Съветския съюз винаги сме имали много чисти, лоялни, много честни отношения, нищо не сме криели. В този смисъл, той непрекъснато се опитваше да представи действията на Живков като опит за национализъм, за противопоставяне. От това той извличаше лични облаги. И така дойде една записка, това е нещо, което го накара много да бърза в своите оклеветявания. Записката беше един редовен ведомствен контролен ревизионен акт на Министерство на външните работи за българското посолство в Хараре. Там неговият брат бе посланик. Финансовите ревизори са документирали нарушенията, които е направил неговият брат Александър Атанасов, в смисъл черна каса и валутни злоупотреби. 

Водещ: Може ли да го прочетем? 

Костадин Чакъров: Документа ли? 

Водещ: Да, за черната каса. Нека до дойде камерата да го покажем. Ето: В дипломатическото представителство в град Хараре само за девет месеца е формирана неофициална черна каса в размер на 26 500 щатски долара. Ръководителят на представителството Александър Атанасов обяснявал, че тези валутни средства са изразходвани за обеди, вечери и екскурзии, а разходо-оправдателните документи е унищожил”. 

Костадин Чакъров: Да се чете цялата записка всъщност няма смисъл… Тя е компетентно направена. 

Водещ: Няма смисъл, да… 

Костадин Чакъров: Тя доказва безброй нарушения. Продажба на коли, обмен на валута по черен курс и т.н. 

Водещ: Тук е подчертано обаче, пак същото, да, това е същото… И в резултат? 

Костадин Чакъров: Живков постави няколко пъти въпроса защо не се сменя този посланик там, но Петър Младенов като добър личен приятел на Андрей Луканов отказваше. Тогава дойде още един сигнал по линия на икономическите служби на Министерство на вътрешните работи – Четвърто управление на ДС, за една виенска фирма “Лотос”, всъщност българска фирма, която упражняваше определени търговски операции във Виена… 

Водещ: Мога ли да го видя това. 

Костадин Чакъров: Да. Тъй като Министерството на вътрешните работи се бавеше, Живков се принуди да напише едно лично писмо до Григор Шопов. 

Водещ: Така, “Лично, строго секретно екземпляр единствен, до Григор Шопов, първи зам.-министър на вътрешните работи”. 

Костадин Чакъров: Това беше фактическият ръководител на ДС. 

Водещ: Григор Шопов? 

Костадин Чакъров: Да. 

Водещ: “Тези дни от ваши източници научих, че някои членове на семейството на Луканов са назначени на работа във виенската фирма “Лотос”, създадена според някои, като прикритие за специални нужди, а всъщност е параван за назначаване на свои хора. Тук става дума за пари, луксозно обзавеждане и скъпи коли. Ако е така, това е безобразие. Искам да зная кой е създал тази фирма, кой е разпоредил да се дават пари и как се харчат те. Необходима е пълна и всестранна проверка в рамките на закона. Осигурете спокойствие и сигурност на хората, които извършват проверката, независимо, че става дума за семейството на Андрей Луканов. Известни са неговите комбинаторски възможности и заиграване със съветското посолство. 3 септември 1989 година.” Два месеца почти до 10-ти ноември. 

Костадин Чакъров: Да. 

Водещ: И тук говори, нали, за присвояването на десетки хиляди долари от брата на Луканов и цитирам още, “Петър Младенов го усуква”. Този документ май не е виждал бял свят? 

Костадин Чакъров: Не. 

Водещ: Никога. Ето го подписът на Живков. 

Костадин Чакъров: Това е лично писмо до Григор Шопов. 

Водещ: Как е интригантствал Луканов, това писмо каква стойност има за ускоряването на събитията? 

Костадин Чакъров: Вижте, всъщност искам веднага да направя уговорка, че Луканов не е бил лично корумпиран. Всичко, което той правеше, беше в името на лична политическа кауза, която той преследваше, за да вземе политическа позиция в пространството. Той беше политически интригант, чиято дейност граничеше с национално предателство. Искам да ви кажа, че около Луканов се активизираха Петър Младенов, Чудомир Александров, Начо Папазов, Велко Палин и др. Те се активизираха след като бяха влошени личните отношения между Горбачов и Живков. Значи, получи се една неприязън още от първата им среща.Горбачов, който искаше да бъде едноличен реформатор, изведнъж се сблъска с човек, който още помни Сталин, виждал го е на живо, работил е с Хрушчов, Брежнев и всички крупни съветски партийни и държавни ръководители. Живков много бързо претегли неговото поведение и разбра, че той е един дърдорко, който нищо не прави, говоря за Горбачов. 

3cfe55520183Водещ: Живков претегли Горбачов? 

Костадин Чакъров: Да, и че той не прави никакви действителни реформи. 

Водещ: Дайте да видим стенограмата от разговора. 

Костадин Чакъров: През лятото на 1985 г. той изпрати едно писмо, в подготовката на което аз съм участвал и в което му предлагаше дълбоки и всеобхватни реформи. Той не отговори по никакъв начин и се държа високомерно и арогантно. Живков тогава организира и проведе Юлския пленум през 1987 г., в който каза три неща: равенство на всички форми на собственост, гражданско общество и върховенство на закона и оттеглянето на Комунистическата партия като ешелон в управлението на държавата.Това беше прието като голяма ерес и се използва от Луканов, който оплю политическия курс на БКП пред съветското ръководство. На следващата среща Горбачов прие Живков на нож. Това, което ще прочетете, го доказва, ако имаме време… 

Водещ: Има време, разбира се. 

Костадин Чакъров: …ще имате възможност да разберете как Горбачов – нобелиста, хуманиста, човека на демокрацията, всъщност е една политическа проститутка. 

Водещ: Дайте 31-ва страница. 

Костадин Чакъров: Няма ли го при Вас? 

Водещ: Не, 32 е тука, защото тя е важна, ми се струва. Тъй като може би от тука започва, ето, Горбачов казва това, нали е Горбачов това? 

Костадин Чакъров: Да, да. 

Водещ: “У нас възникнаха някои въпроси, ние се питаме как е възможно без широко обсъждане в България да се извърши преустройство в центъра, и по места. Това по братски предизвиква у нас безпокойство, тогава реших да изпратя другаря Медведев” – това е Александър Медведев. 

Костадин Чакъров: Да, който дойде и се държа като имперски наместник. 

Водещ: “Може би не всички долавяме както трябва, но се безпокоим, че ако се провалите, ще кажат: ето накъде Съветският съюз тласка приятелите си. Другият въпрос е за партията, тезата, че тя няма да бъде главен субект на властта.” Тоест, той е против това, против тезата на Живков, за оттегляне на партията, ето, “Що се отнася до ролята на партията, нейното място е в авангарда”, казва Горбачов. “Разбира се, никой от нас не смята, че другарят Живков иска да ликвидира БКП.” Обаче, тука долу има нещо по-интересно и то е следното: “До нас достига информация, че в обкръжението на другаря Живков има хора, които са за превръщането на България в мини Федерална Република Германия, в мини Япония. Подхвърлят се такива разговори, тези разговори ни безпокоят. Около вас има хора с прозападна ориентация, това вие трябва да го знаете. Има хора, които смятат, че трябва да се вземат технологии от Запада”- така, повтаря ФРГ и мини Япония, “и ако около вас има хора, които дори, само си мислят за мини-ФРГ и мини-Япония, не трябва да ги държите повече близо до вас.” Това си е диктат. 

Margaret Thatcher, Mikhail GorbachevКостадин Чакъров: Да, и то в чист сталински вид. Ето двуличието на Горбачов. Значи в Съединените щати, когато ходеше на посещения и в другите страни, непрекъснато говореше за демокрация, нов световен ред и хармония, а с ръководителите от Източния блок се държеше високомерно като комисар от сталински тип. 

Водещ: Как стана… 

Костадин Чакъров: Това тук е един пример за ролята на Луканов, който използва случая с изграждането на завода за тежко инвестиционно машиностроене в Радомир. Това беше една блестяща идея на Огнян Дойнов. Той водеше разговори с японския металургичен гигант “Кобе стийл” и с германския “Манесман”. С това искам да отговоря на много въпроси на хората, които се вълнуват защо е бил построен този гигант. Тези две страни дадоха технологиите и пазарите. С това Япония искаше да стъпи в Европа. Тогава се водеха тези разговори, че с един такъв завод ние ще излезем самостоятелно далеч в Европа. И тогава Луканов се разшета… 

Водещ: Да, защо Луканов? 

Костадин Чакъров: Ами, защото той трябваше да се представи по-съветски и от съветските хора. Ето това е кариеризмът и предателството. Така, както сега някои хора си пъхат езика в задника на Брюксел по същия начин и печелят лични позиции… 

Водещ: Дайте за илюстрация да покажем съветския екземпляр на стенограмата. 

Костадин Чакъров: Сега, това е последната стенограма от 1989 г., за да разберете последната среща, в която ще видите нещо много интересно – Живков директно му каза, че ние такова преустройство, каквото вие правите, няма да правим в България, защото вие водите само пропагандна кампания, а ние искаме реформа в базовите икономически отношения на обществото. 

Водещ: И той какво му отговори? 

Костадин Чакъров: Ами, резултатът бе, че след срещата извика сътрудници от международния отдел на ЦК на КПСС и каза, че Живков трябва да си отиде. Два часа след това извика Крючков и Язов и им постави задачата, Живков да бъде изметен от властта в България. Това стана след тази позиция, която Живков изрази. 

Водещ: Крючков – КГБ, Язов – военен министър по онова време, по-късно превратаджии. 

Костадин Чакъров: Това не бяха някакви акции, това си бяха негови персонални интриги, тъй като ние бяхме в прекрасни и топли отношения с всички служби и структури на съветската държава… 

Водещ: Да, добре, ясно е това. 

Костадин Чакъров: Това така, ето сега нещо, което е по турския въпрос. 

Водещ: А, по турския въпрос е много важно. 

perestroykaКостадин Чакъров: Да, значи по т. нар процес, който течеше у нас. Това, което активизира събитията, беше посещението на Тургут Йозал в Съветския съюз и срещата му с Горбачов. На тази среща Горбачов рязко се разграничи от българската политика по националния въпрос. 

Водещ: Възродителният процес? 

Костадин Чакъров: …т. нар. Възродителен процес. Гайдар Алиев, който тогава беше член на Политбюро и отговаряше за националностите излезе и каза, че съветското партийно и държавно ръководство няма да толерира отношения на накърняване верските чувства на мюсюлманите никъде по света…, т.е, това се отнасяше за нас. Йозал, след като се завърна даде на Анкара позиция за активен курс и тъй като турският разузнавателен шифър беше разбит, ние получихме информация за готвени остри оперативни действия. Така пламнаха събитията в Североизточна България и т.н., всъщност тогава Турското националноосвободително движение, водено от Доган се активизира… 

Водещ: Каква беше ролята на Доган, между другото, защо руснаците, така подкрепяха… 

Костадин Чакъров: Те подкрепяха, тъй като опитът да бъде ударен Живков чрез дисиденти не успя. 

Водещ: Да. 

Костадин Чакъров: У нас нямаше никакви условия за дисиденти и за дисидентско движение, тъй като нещата бяха в рамките на закона и само чрез раздухване на т.нар. възродителен процес можеше да се разклати позицията на Живков. 

Водещ: Какви структури са активизирали? 

Костадин Чакъров: Ами, активизираха се специалните структури, разбира се… 

Водещ: Доган има ли връзка с това? 

Костадин Чакъров: Изглежда би трябвало да има връзка, защото… 

Водещ: Каква. 

I-23-STORY-ryzh-f01_640Костадин Чакъров: Той макар и от затвора продължаваше да има контакти, имаше, понякога беше извеждан в квартири на Главно следствено, а всъщност това бяха камуфлажни срещи и той продължаваше да има контакти. 

Водещ: С кого? 

Костадин Чакъров: С Турското националноосвободително движение и с хората, с които се срещаха. 

Водещ: Какъв извод правите? 

Костадин Чакъров: Ами, че той има няколко дъна, не едно дъно, т.е. не само връзки с турските служби, за което беше осъден, а и с някои други разузнавателни структури. 

Водещ: Кои, какви? 

Костадин Чакъров: Е, сега нека да не гадаем какви, но в момента мисля, че България се намира на много сериозен кръстопът по отношение на националния си разпад, който… 

Водещ: Какво узнахте от представителя на съветските служби за ДПС и за Доган? 

Костадин Чакъров: Аз съм се срещал и съм разговарял с него. Той каза, че всичко това е един нормален процес на перестройка, да не се плашим и че те нас също така ще ни преустроят… Те имаха брутални контакти с представители на Турското националноосвободително движение. 

Водещ: Кой отиваше на такива контакти, руснаците ли? 

Костадин Чакъров: Разбира се, и представители на съветските структури… 

Водещ: Имали ли са съветските структури контакти с Доган? 

Костадин Чакъров: Вижте сега, това е малко друга тема, нека да не излизаме извън петолинието, въпросът е, че Горбачов имаше двулична политика… 

Водещ: Да кажем “да” или “не” и ще продължим… 

08-09фф1_1Костадин Чакъров: Да, разбира се, Горбачов имаше двулична политика… 

Водещ: За кое казвате “да”? 

Костадин Чакъров: Че имаше контакти, разбира се. 

Водещ: Между съветските структури и Доган? 

Костадин Чакъров: Да, разбира се, затова искам да кажа, че в момента най-големите възможности са ние да използваме помощта на Русия, тъй като между оста от интереси, които се преплитат между САЩ и Турция в лицето на ДПС и на Русия с Турция през ДПС, мисля, че Русия има много добри възможности да неутрализира в момента турската експанзия на Балканите и специално в България. 

Водещ: Чрез ДПС? 

969284_558340784209903_294511147_nКостадин Чакъров: Да, защото те имат големи възможности и опит в работата си с исляма. Ние трябва да не подценяваме геополитическата роля на Русия на Балканите, а трябва да използваме традиционно добрите отношения, за да могат те да неутрализират турската експанзия, защото България я очаква национален разпад. Ние трябва да използваме тези позиции, за да стоплим отношенията с Русия, а не да се държим като военнополитически противници.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s