Русия създава обитаема база на Луната

fostermoonbase1Специалисти от Роскосмос работят над проектирането на пилотируем форпост на Луната, съобщи директорът на Института за космически изследвания към Руската академия на науките Лев Зельоний.

„Най-близката ни задача е създаването на пилотируем форпост на Луната. Работната група вече е създадена след заповед на ръководителя на Федералната космическа агенция Владимир Поповкин“, – съобщи Интерфакс.

Задачата на работната група е да интегрира в едно цяло предложенията на водещите космически фирми и институти в областта на усвояването на Луната.

Усвояването на Луната е в плановете на световните сили още от времето на студената война. Москва и Вашингтон водят преговори за възможността за съвместна лунна програма в началото на 1960-те години, но резултати липсват.

Американците планираха да се застопорят на Луната в рамките на програмата „Аполон“. Проектът получи приоритетно финансиране и завърши с успех. На 20 юли 1969 г. Нил Армстронг и Баз Олдрин стъпиха на повърхността на спътника на Земята.

Няколко конструкторски екипа в СССР разработват едновременно кораб за полет до Луната. Но в резултат на съперничеството програмата не получи достатъчно финансиране. Независимо от това, СССР постигна значителни упехи – спътникът на Земята бе иследван от специални станции, а на повърхността на Луната работеше робот-луноход.

През XXI век спорът за Луната премина на нов етап. САЩ стартираха програмата „Съзвездие“, която предвиждаше създаването на бази на Луната. Но по решение на Барак Обама след кризата от 2008 г. проектът бе прекратен.

Европейската космическа агенция планира да разположи база на Луната след 2030 г. Намерение да разположат бази на Луната имат и Япония, и Китай. Пекин дори определи срокове за целта – 2040-2060 г.

Русия също заяви интереса си към изследване на Луната. В официалната програма на Роскосмос за 2013-2018 г. присъства специален член, който предполага „фундаментални космически изследвания, включително изследване на Марс и Луната“. Руската програма включва и старта на два спътника „Луна-Ресурс“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s