Завесата падна! Ню-Йоркската опера обяви банкрут

fNew York City Opera обяви начало на процедурата по банкрут. Операта няма пари, а управляващите отказват помощ, предават американските средства за масова информация.
Благодаря на всички! Всички сте свободни! Така ръководството на Ню-Йоркската опера обяви за отмяна на всички спектакли от новия си сезон и с това закри театъра. Вторият по величина оперен театър на града не успя да се справи с финансовите проблеми.

p_OНю-Йоркската опера е частна компания, работеща от  приходи от пожертвования и от продажба на билети. Финансиране от държавния или общинския бюджет не се предвижда. За да продължи работата си, театърът трябва да намери 7 милиона долара до първата седмица на октомври, а до края на годината трябва да има 25 милиона долара. По този причина Операта стартира интернет кампания, но тя успя да събере само 2 милиона долара.

Ръководителят на Ню-Йоркската опера Джордж Стил: „Повече не можем да работим на загуба. Ако намерим 25 милиона долара, то ще продължим работата си. В много европейски страни държавата помага на театрите си да оцелеят. В САЩ, уви, нямаме подобна подкрепа“.

Ню-Йоркската държавна опера е създадена през 1944 г. с подкрепата на тогавашния кмет Фьорело Ла Гуардия. Целта е била създаването на противовес на Метрополитен опера, с което да се осигури достъп на по-бедната публика до театрални представления. За разлика от знаменития си конкурент, Ню-Йоркската градска опера почти не кани звезди от световна величина, а предпочита американски изпълнители. На сцената се поставят главно произведения от американски автори. Всичко това, обаче, в малка степен привлича публиката.

Другият проблем на театъра е липсата на постоянна база. През 2011 г. трупата напусна историческата си сцена в Линкълн-център, поради финансови проблеми. Оттогава операта се подвизава в зали под наем.

Управляващите на Ню-Йорк не отделиха нито долар за операта. Кметът на финансовата столица на САЩ Майкъл Блумбърг каза, че „бизнес-моделът на операта е неефективен“. Ръководството на театъра подготвя документите за съда, където ще започне процедура по банкрут. Впрочем, това не означава, че театърът окончателно е затворен. Ако се случи финансово чудо, Ню-Йоркската опера може да продължи работата си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s