Мюнхенският сговор от 1938 / или кой е причината за Втората световна война

897120109Точно преди 75 години европейските държави предадоха славянска Чехословакия и буквално нахраниха с нея Хитлер. С това завърши подготовката на нацистка Германия за войната срещу Съветска Русия.

00008azfКогато става дума за началото на Втората световна война, британците и европейците започват да крещят силно, че отговорността за началото й в еднаква степен трябва да се понесе от Германската империя и от СССР. Но, струва си да отбележим, че всички подобни възгласи са най-вече насочени към съвременния гражданин, който не се интересува от детайлите и подробностите на изминалите години. Защото всеки неутрален историк прекрасно знае, че фактическото начало на Втората световна война е предателството към Чехословакия от такива държави като Англия, Франция и отчасти САЩ, които позволяват на Хитлер практически безпрепятствено да завладее страната, която би могла да спре по-нататашното развите на трагичните за света събития.

Когато европейските парламенти говорят за договора за ненападение, сключен на 23 август 1939 г. между СССР и Германия (известен още като „пакт Молотов-Рибентроп“), те нарочно забравят един крайно важен факт. СССР беше последната голяма европейска държава, която подписа този документ. В деня на Мюнхенския договор – 30 септември 1938 г. точно такъв договор подписва Англия (почти година преди съветско-германския договор). На 6 декември 1938 г. такъв договор подписва Франция. Разбира се, същите тези „секретни протоколи“ към съветско-германския договор за ненападение, по които СССР уж се бил договорил с Германия да разделят Европа на сфери на влияние, всъщност никога никой не е виждал с очите си.

423010764-begann-zweite-weltkrieg-ht34Затова пък историческти факт е следното: в резултат на Мюнхенския сговор от 1938 г. Англия, Франция и САЩ нахраниха хитлеристка Германия  с Чехословакия, плюейки на по-рано сключените с нея договорености. Това и стана сигнал за началото на Втората световна война. И доколкото вината за това престъпление лежи в пълна степен върху плещите на Западна Европа, то точно тази Европа днес всячески се опитва да прехвърли отговорността върху СССР. Ето затова Западът откровено фалшифицира световната история.

Но нека си спомним какво се случило в онези дни.

И така, през 1938 г. в Чехословакия живеят около 14 милиона души. Част от тях, 3.5 милиона, по произход са етнически немци. Те живеят в Судетска област.

Струва си да отбележим, че в онзи момент Чехословакия е една от най-развитите в промишлено отношение държави в цяла Европа. Тя е една от водещите достивчици на оръжие за експорт, армията на страната е сериозно въоръжена, а в същата Судетска област били създадени изключително мощни отбранителни съоръжения.

На 29-30 септември 1938 г. в Мюнхен при активната подкрепа от страна на САЩ е осъществена срещата на министър-председателите на Англия и Франция, Германия и Италия. Целта на срещите е решаване съдбата на Чехословакия, без участието на представители на самата Чехословакия. Удивително цинично, нали? Ето това предателстве се опитват да скрият днес страните от ЕС и САЩ, нарочно опитвайки се да прехвърлят отговорността от болната на здравата глава.

Обърнете внимание, че управляващите на тогавашна Чехославакия са били поканени само при огласяване на резултатите от преговорите. СССР, който бил съюзник на Чехословакия (точно както и Франция), въобще не бил поканен.

Фактически Англия и Франция решили задочно съдбата на суверенна държава, чийто народ е славянски.

Затова може да се каже, че западните държави подготвили Хитлер за главаната му задача – нападението над СССР.

По този въпрос говори и Уилсън, довереният съветник на британския премир Чембърлейн:

„Печелившата карта бе изтеглена от болшевиките. Затова трябваше да им се попречи. Трябва да признаем правото на немците да осъществят експанзия на Юго-Изток“.

Когато на Нюрнбергския процес задават въпрос на генерал-фелдмаршал Кейтел: „Би ли нападнала Германия Чехословакия през 1938 г., ако западните държави подкрепяха Прага?“, той отговаря:

„Разбира се, че не. Ние не бяхме достатъчно силни от военна гледна точка. Целта на Мюнхен (Мюнхенския договор, бел. ред.) беше да се изтласка СССР от Европа, да се спечели време и да завърши въоръжаването на Германия“.

Струва си да отбележим, че армията на Хитлер тогава е недостатъчно силна – тя влиза в Чехославакия с 37 дивизии. Против 36 прекрасно въоръжени чехословашки дивизии и най-мощните в света отбранителни укрепления в Судетска област.

Между другото, паралелно и Полша предявява претенциите си над чехословашките земи и атакува територията на суверенната държава. Това го пиша, защото и днес има хора, които се опитват да изкарат Полша невинна жертва.

В резултат хитлеристката армия получава повече от 1 милион самозарядни винтовки, десетки хиляди картечници и хиляди танкове, които после били използвани във войната против СССР. Нима не точно в името на разрушаването на СССР така се стараха да предадат на Хитлер разпънатата на кръст Чехословакия британският и франският премиери Чембърлейн и Деладие? Нещо повече, след окончателното анексиране на Чехословакия Банката на Англия връща на Хитлер златния запас на страната!!! Което за пореден път доказва смисъла на Мюнхенския заговор.

В резултат на лъжата и предателството към Чехославакия от страна на Англия и Франция Хитлер в пъти засилва армията си, което съществено повлиява на решимостта му да започне световна война.

Затова е напълно очевидно следното: защо днес държавите от западния свят така активно се позовават на фалшивите „секретни съглашения“ към съветско-германския договор за ненападение, който СССР сключи последен в редицата от държави, далеч след аналогичните договори между Германия и Англия, Франция, Полша, Естония и Латвия.

0006yat7

Медал, изработен в чест на Мюнхенския сговор от 1938 г. На него са изобразени профилите на четиримата вожда: Адолф Хитлер, Бенито Мусолини, Чембърлейн и Деладие.

12 отговора на “Мюнхенският сговор от 1938 / или кой е причината за Втората световна война

 1. Статийката се опитва да прикрие нЕкои факти.
  Великите сили САЩ Англия и Франция били решавали съдбата на Чехословакия.
  Ами ще я решават. Нали именно те я създадоха.
  Чехословакия е една изкуствено създадена държава след ПСВ в която е включена територия принадлежащи на победената Германия населена с етнически немци.
  Та тази т.нар Чехословакия преди ПСВ е била част от Австро-Унгария.
  Завършва ПСВ и САЩ Англия и Франция са победители а Австро-Унгария и Германия са победени. Победителите започват да прекрояват границите на Европа.
  Разкъсват Австро-Унгарската империя и правят отделни държави – Австрия,Унгария и хибридите -Чехословакия и Югославия.
  Чехите са само в областите Бохемия и Моравия.Обаче победителите им дават и Судетска област.Прибавят и Словакия и става Чехословакия.
  Хубаво ама какво правят в славянска Чехословакия около 4 милиона етнически немци ???
  Когато попитали Уилсън защо Судетска област с еднороден етнически състав немци е включена в Чехословакия ,то той отговорил:
  -Ами Масарик нищо не каза за това.

  Та после на Мюнхенската конференция не бил поканен СССР. Че защо да го канят.СССР не е сред победителите в ПСВ и няма думата по повод границите в Европа.
  СССР дори не съществува по време на ПСВ. Той се създава след ПСВ в/у развалините на Руската империя която е победена.
  Ситуацията в Европа е че всеки към всеки има претенции :
  Германия към Чехословакия заради Судетите.
  Полша към Чехословакия заради областта Тешин.
  Германия към Полша заради Данциг и коридор към Източна Прусия.
  Унгария към Словакия.
  Унгария към Румъния заради Трансилвания
  СССР към Финландия.
  СССР към Литва Латвия и Естония
  СССР към Румъния заради Бесарабия и Сев Буковина
  СССР към Полша.

  И всеки не се колебае да използва военна сила за да постигне своето ама само Хитлер е обрисуван като агресор
  .Другите го играят жертви …дори СССР.
  Само Чехословакия нама претенции понеже и е дадено в повече отколкото заслужава.Всъщност нейните претенции са да не дава Судетска област която победителите са и подарили..
  Друг факт който статията “неволно“ пропуска е че когато Словакия през март 1939 обявява независимост то Чехия не се поколебава да вкара войски за да я блокира.
  Ама в Мюнхен’38 чехословашката делегация чакала отвън.Ами ще чака.Тя нама думата .Както са и подарили чужд двор така могат и да и го вземат.
  Колкото до СССР то въпреки договора той не помогнал защото не го били поканили.Тинтири минтири.
  Нима СССР чакаше да го поканят за да нахлуе в Полша Финландия Бесарабия и Сев Буковина Литва Латвия Естония ???
  Ама това били негови земи.Айде бе.Това са били владения на умрялата вече по това време Руска империя.
  Нали другаря Ленин каза че няма нищо общо с Руската империя.
  Защо и иска териториите ?

  • Преди да твърдиш нещо , ползвай поне Уикипедия ! Кога свършва Първата световна война и кога е създаден СССР ! Като съпоставиш годините , се оказва че пишеш глупости !

   • Научи се първо да четеш бе товарищ проверяващ преди да пишеш смешни коментари.
    Айде пак се върни и виж какво съм писал та белким го проумееш.

 2. Не знаех за тези съглашения, за тия заговори против тогавашна Чехословакия, а и работата с Полша, гледай ти какви новини, но не мисля че основният проиритет за Германия е била Чехословакия, освен това за така нареченото много добро въоражение на чехите, едва ли са били сериозна заплаха за Хитлер, но виж стъпката , предпоставката за към голямата ,,хапка“ СССР, има логика, сигурно е че германците са се стремяли завладяването на огромната руска земя както и природ. богатсва, и както се е говорело че всеки германец е нямало да ,,работи а само ще командва“ но защо в края на краищата, тогава САЩ се обръщат срещу Германия и вземат участие в нейният разгром, може би да не ,,позволят“ на СССР да завземе тогавашна Европа, чувал съм даже че Германия ако е спечелила войната, е щяла да ,,потопи“ Англия този остров, и за това те се обръщат и разгромяват заедно Германия, всъщност има много загадки и недостоверни неща, още и още,…..

 3. Браво,фюрерът не е бил виновен,благодаря за написаното.

  • Не!Фюрерът си е виновен!Ама много!След излизането си от затвора,той се свързва със сина на Рузвелт и високопоставен английски държавник.В „Моята борба“ заявява,че не би се обърнал пръв срещу Англия.А по-късно не бомбардира и запазва Париж,за да я направи столица на обенинена Европа/нещо като ЕС/.Целта на всички от Запад е Русия на изток – особена,100 годишна мечта на САЩ.

 4. Поправете ме, ако греша, но нали огънят на Втората световна война е извадил американците от рецесия. Дали не се повтаря историята?

 5. Така е,лъжата на Запада е голяма.И накрая изкараха СССР подпалвач на втората св.война заедно с Германия!!Чудовищно!И решиха Деня на победата 9 Май да бъде Ден на Европа! А за Чехословакия-тя е имала договор със СССР и Франция да гарантират нейната цялост/или нещо подобно,не си спомням точно/,но когато СССР пита чешкият министър-председател дали да влезе с армията си,за да пази от Хитлер- ТЕ отговарят отрицателно! Същият отговор по-късно получават и от полския премиер Пилсудски !

 6. ….написаното от Angel е самата истина,нито Германия ,нито СССР са имали щения да водят войни,а и са били достатъчно неподготвени след голямата икономическа криза…1929 г.

 7. Ционистите и днешните им колонии САЩ,Англия,Франция и Полша са заговорниците за започване на втората световна война.Зад плановете за трета световна война очевидци сме че стоят същите ционистки структури вече като „демократи“ воюващи за налагане на „демокрация“ на „недемократичните“ държави.Да ама не казваше Петко Бучаров,Русия,Китай и Иран са прекалено голяма лъжица за „демократичната“ уста на световния ционизъм.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s