Допитване: Около половината руснаци очакват „студена война“ между САЩ и Русия

1311931819_tanki-126Почти половината руснаци (46%) признават за вероятния нов старт на „студената война“ между Русия и САЩ, съобщи в понеделник Руският център за изучаване на общественото мнение.

Преди четири година само 37 % от запитаните допускаха подобна възможност. 45 % от блогърите в Русия днес смятат, че „студената война“ между Русия и САЩ вече е в ход. Още 35 % от публикациите в социалните мрежи допускат вероятността от подобна война. Ползвателите на социалните мрежи обвиняват за изострянето на руско-американските отношения политиците на САЩ (70%) и значително по-рядко – руските политици (11%).

Според руснаците, основен проблем за напрежението между Русия и САЩ произтича от екс-сътрудника на американските спецслужби Едуард Сноудън (9% от запитаните). Сред по-малко популярните „проблеми“ са „борбата за световно влияние (6 %), ситуацията в Близкия Изток (6%), военните въпроси и разногласията в политическата ориентация на страните (5% от респондентите). Ядреното въоръжаване е проблем между Русия и САЩ само за 3 % от запитаните, докато през 2009 г. 8 % от руснаците се вълнуват от проблема.

Ключов момент в сътрудничеството между САЩ и Руската Федерация е борбата с международния тероризъм (12 % от запитаните) и борбата против войната въобще (10%). За пълна ликвидация на ядреното оръжие са 4 % от респондентите. Сред другите приоритети между двете държави са икономическото взаимодействие (5%), културно-научният обмен (4%), сътрудничеството в областта на космическите изследвания (2%).

Допитването е провенето на 24-25 август 2013 г. сред 1.6 хиляди човека в 130 населени места на Русия. Статистическата грешка не недвишава 3.4 %.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s