Венецуела: Войната срещу саботьорите и фашистите

13550255634661355069628Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви през септември за създаването на Централно Икономическо министерство. Главната задача на новото учреждение е гарантиране безпроблемната работа на националната икономика и борбата със саботьорите.

„Ще оглавя войната срещу десните фашистки сили, които се опитват да съсипят националната икономика“, – заяви президентът по националната телевизия.

„Ще направим тотална проверка на предприятията, която проверка ще покаже реалното равнище на производството“, – предупреди Мадуро.

Пред членовете на правителството държавният глава постави задачата да се унищожат плановете за дестабилизация на икономиката, които планове враговете на Венецуела се опитват да реализират чрез намаляване на промишленото производство и снижаване обема на услуги за населението.

nicolas-maduМадуро обясни, че въвежда извънредни мерки, защото е принуден от действията на „буржоазията и десните фашистки сили, които разгърнаха срещу народа икономическа и енергийна война“.

Президентът на Венецуела призова населението към активно участие в борбата срещу саботьорите и обеща изграждането на национален център, който в реално време да приема обаждания за забелязани нарушения.

По-рано Николас Мадуро се обърна към народа на Венецуела с обръщение, в което заяви, че Вашингтон подготвя заговор срещу неговото правителство. Както твърди Николас Мадуро, Белият дом има планове да „срине“ властта в страната до октомври следващата година, използвайки саботажи в електромрежата, недостатък на хранителни продукти и гориво.

Мадуро потвърди, че е получил информацията от „приятел на венецуелския народ“. От информацията следва, че в Белия дом е проведена тайна среща по въпроса. Мадуро заяви също, че разполага с пълния списък на участниците в срещата, но не назова имена.

Николас Мадуро увери, че всички планове на американската власт са обречени на провал, а той може уверено да гарантира на Венецуела „икономически растеж, възстановяване на икономиката, успешно завършване на 2013 г. и по-добра 2014 г.“.

Кой е виновен и какво да се прави?

В началото на септември значителна част от Венецуела – около 70 % – се оказа без електричество. Най-големи проблеми с електроенергията има в столицата Каракас. Както съобщиха информационните агенции, в града спират работа светофарите, влаковете, ескалаторите. Хиляди хора останават по домовете си. Няколко часа са необходими на специалистите, за да възстановят електрозахранването. В Каракас електроеподаването е възстановете едва през нощта.

File photo of Venezuela's President Chavez wearing army uniform in CaracasНиколас Мадуро незабавно обвини опозиционните сили в саботаж. „Всичко сочи към факта, че крайно десните са възобновили плановете си“, – съобщи той чрез Туитър. По-късно, когато електрозахранването беше възобновено, президентът направи телевизионно обръщение, в което обяви, че против революцията на Уго Чавес се води война, и спирането на електричеството е само един от етапите на битката.

В отговор на обвиненията на Мадуро, представители на опозицията заявиха, че разговорите за война „са приказки, с които властта се опитва да прикрие собствените си неуспехи“.

Лидерът на опозицията във Венецуела Енрике Каприлес саркастично отбеляза, че светлината угасва не защото някой саботира, а защото тези, които стоят начело на правителството, демонстрират неспособност да решават проблемите на страната.

Властта във Венецуела твръди, че опозицията се опитва да унищожи революцията чрез икономически саботажи. Организирайки дефицит на хранителни продукти, буржоазията се опитва да деморализира тези слоеве от населението, които са социалната база на революцията.

Според данни от Венецуелската статистическа агенция, венецуелците страдат от дефицик практически на всички основни хранителни продукти. Мляко, месо и захар все по-рядко присъстват в магазините. Усеща се остър недостатък на белтъчини и мазнини в храната на венецуелците. 4-часови опашки за мляко са вече обичайно явление в латиноамериканската държава. Ситуацията достатъчно силно прилича на положението в Чили през 70-те години, когато на власт в страната тогава е правителството на социалиста Салвадор Алиенде.

Венецуелските бизнесмени обвиняват за острия дефицит правителството, което било организирало „обсада“ на частната промимшленост и търовия чрез новите закони, норми и данъци.

Според един от ръководителите на Федерацията на промишлениците Гомес Сигал, настоящата ситуация е предизвикана от „неправилната политика на правителството“.

„Главната задача на промишлеността е производството на качествени стоки и услуги…За съжаление, през последните години ни поставиха пред множество препятствия и бариери, които пречат на нормалното функциониране на националната производствена система“, – смята Сигал.

Препятствията и бариерите, според Сигал, са контролът на държавата над цените и обменния валутен курс, лицензирането на външната търговия, новите данъци…
Николас Мадуро припомни завета на Чавес, че „с храната шега не бива“, спешно закупи от Колумбия „планина от храни“ за 500 милиона долара, която веднага вкара в държавните магазини „Меркал“, търгуващи главно с хранителни проукти на достъпни, „социални“ цени.

Но дали това ще бъде достатъчно, за да се отрежат грабливите ръце на десните фашистки сили вътре и вън от Венецуела?

Две години на промени към по-добро
Чавистите разполагат само с две години, за да решат основните проблеми на страната. Ръководството на Венецуела няма на разположение 6 години, отредени на президентския пост на Николас Мадуро, защото през септември 2015 г. в страната ще има парламентарни избори.

Ако на изборите победи опозицията, то тя може да възстанови болшинството си в парламента и да обяви импийчмънт на президента, за да смени властта. Именно така бяха отстранени от власт ляволибералните президенти на Хондурас и Парагвай през 2009 и 2012 г.

За Венецуела този вариант е крайно нежелателен. Тук, за разлика от Хондурас и Парагвай, независимо от падане популярността на социалистическото правителство, могат да се случат сблъсъци на хилядите привърженици и противници на президента.

Събитията, които се случват във Венецуела, имат голямо значение за Латинска Америка и за целия свят. Причината – нефт. Венецуела е на първо място по запаси на нефт в света и изпревари по този показател дори Саудитска Арабия.

Няма съмнения, че опозицията се възползва от всяка възможност, за да промени посоката на развитие на Венецуела.

Победата на венецуелската опозиця ще символизира и края на Кастро в Куба, а за САЩ победата ще бъде още по-огромна – почти окончателното ликвидаране на левите управления в Латинска Америка. Към това трябва да добавим и следното: връщането на бял кон на американските компании в нефтената промишленост на Венецуела.

Както е повече от ясно, залогът е по-голям от живота.
Затова битката за Венецуела тепърва предстои…

12 отговора на “Венецуела: Войната срещу саботьорите и фашистите

 1. Хеее хехехе, хяйде някой хипнотизиран левичар да ми каже, защо в най-богатата на нефт държава има дефицит на основни стоки и даже електричество? В Саудитска Арабия, дето са в пустинята – има изобили е по магазините, а вече са вторите по запаси! Защо трябва да се пращат политкомисари по предприятията да търсят причините, нали социалистическият икономикс е най-великия? Смехораниииии!

  • Хипнотизирано зомби си ти! Дефицитът не идва от „социалистическия икономикс“ на самата страна. (Впрочем, самият термин „икономикс“, който използваш показва кой ти е промивал мозъка. Тази псевдо-наука и аз съм я изучавал и ми трябваха 15 години за да разбера къде точно и как са ме лъгали.) Както бях написал по-долу: ако просто беше оставена на мира, Венецуела би показала по-добри резултати и от Саудитска арабия. Но Венецуела е в тежко икономическо положение именно поради тихата и яростна война на Вашингтон против нея – причините са изцяло външни, а не системни. Освен това не бива да се забравя: лесно се руши, трудно се гради. (Както впрочем, много лесно се лъже и се хвърлят тъпи идиотски клишета по форумите. Докато много трудно се обяснява истината на гуменоглавците. Още по-трудно, отколкото се възстановява една икономика, весело разсипана от неолиберали, мафиоти и колонизатори.) Венецуела започва даже не от нулата, а от точка на закопаване някъде дълбоко в земята. Как да не я сравним с Германия – вярното европейско куче на щатските евреи. След Втората световна война тя беше въздигната чрез плана Маршал като един феникс от пепелта. Но нищо не е страшно, когато зад гърба ти стоят еврейските милиарди! Докато безкрайно трудно е да станеш на крака и да излезеш от блатото, когато в същото време те бият с лопата по гърба.

  • Само да не забравяме – в Англия понятията са обратни. Точно там важи, че „the left side is the right side“. И не само на пътя като „път“, но и на пътя като „избор“.
   А пък що се отнася до Татчър – тя е неолибералка, даже може да се каже – създателка и идеолог на неолиберализма; яростна империалистка и глобалистка, един от архитектите на „Новия световен ред“. Да й се възхищаваш е все едно да възхваляваш едно чудовище – същото, което в момента изяжда България. Но каквито са ви идолите, такива сте и вие.

 2. Отдалеч лесно се дава акъл, но ми се струва, че без национализация на всички крупни предприятия няма да може да се мине. Който е казал „А“, трябва да каже и „Б“.

  • Разбира се – национализирайте всичко, затворете границите, спрете Интернет, подавайте трохи на хората и ги накарайте да си мислят, че живеят в Рая.

   • Айде, няма нужда от истерии и демагогии! Ако нещо не е по „хамерикански“ – то значи задължително трябва да е нещо ужасно, като например в КНДР. Долни манипулации, как не ви е срам! Ама то народът е казал кое животно срама няма…
    За вас, истеричните соросоиди, неолиберали и евр(ей)оатлантици и в Русия също има „диктатура“. А истината е, че Русия е една абсолютно демократична страна. В нея има по-малко корупция, държавна тирания, олигархизъм и беззаконие, отколкото например в обожаваните от вас САЩ. И да ви открехна – там има и отворени граници, и световно признати демократични институции, и интернет, и качествено образование, висока култура и ненадминато изкуство, и жизнен стандарт, доста по-висок от нашия, и социална политика с безплатно здравеопазване, и много други прекрасни неща. Свобода на словото, и демокрация там има колкото искаш. Който не вярва, е промит мозък и неграмотник. И това е съвсем не поради, а ВЪПРЕКИ това, че е типична капиталистическа държава. Което доказва, че и при капитализма може да се води социална политика и държавата може да бъде социална. Но вие мразите Русия по съвсем друга причина – защото сте гуменоглави зомбирани русомразци, каквито са ви възпитали господарите ви.
    Но аз ще ти кажа къде за мене беше раят! Той беше в бивша Югославия – но какво ли знаете вие, некадърните неграмотници, вие нищо не помните даже от преди 20 години – нито знаете, нито искате да знаете. Югославия беше образец и за запада, и за изтока – просперираща икономика, балкански тигър, социалистическа държава с възможност за частно предприемачество. Разни народи живееха в нея дружно и богато. Това беше раят – но го съсипа Вашингтон и никога вече няма да го видите в действие! Защото разграбиха и унищожиха Югославия, както впрочем и България. Но съседите ни бяха пример за света – и толкова повече трябваше да бъдат изтрити от лицето на света, за да не си спомня вече никой за техния модел. А особено – тъпоумните чеда на соросоидните НПО-та.

 3. Нормално. Колкото по-левичарско е правителството, толкова по-остър е дефицитът на всичко с изключение на демагогията.

  • Дрън-дрън! Демагогия са точно приказките, че уж „лявото е некадърно“, „държавата е лош стопанин“ и всички подобни тъпи клишета. Наслушахме се на тази пропаганда, докато „правилните“ десни безкрайно ефективно рушаха българската икономика, разграбваха я и я разпродаваха на чужди корпорации и местни олигарси за жълти стотинки срещу 10% в джоба. Всичко това с благословията (и даже по поръчка) на Вашингтон и Брюксел, и под пропагандния вой на инплантираните в БГ соросоидни НПО-та. (Ъфкорс…) Десните грабители били едни ангелчета и невинни агънца, едни вълшебни генийчета, които били носели „ефективност“ на икономиката, а пък левите били едни разсипници и некадърници, неефективни и какво ли не, накратко – „червени мафиоти“… О, йес – а пък аз вероятно съм говедо и паса трева. Така ли считате?
   Добре, но народът у нас видя кои са мафиоти. И точно десните бяха в челото на класацията. „По плодовете им ще ги познаете“… Затова вече не ги щем в парламента. Но някои „умни, красиви и интелигентни“ соросоидни издънки все хулят народа, че бил „прост“, понеже не им се връзва. Не е той прост, не е…
   А в Латинска америка нещата стоят по още по-сложен начин. Там икономиките на страните не са в естественото си състояние, а под постоянната задушаваща икономическа хватка на Вашингтон. Ако го нямаше тираничното експлоататорско присъствие на САЩ в региона, всички латиноамерикански страни щяха да дишат много по-свободно и левите правителства щяха да покажат на какво са способни – а именно, чудесно да задоволят нуждите на своите народи и да им осигурят благоденствие, солидарност и справедливост. Впрочем, даже и сега Куба се справя доста добре; а какво ли би било, ако не беше под вашингтонска блокада?… Проблемът не е, че Венецуела е много лява, а напротив – че не е ДОСТАТЪЧНО лява и решителна в това, да постави основния си нефтен клиент на мястото му…

   • Ехее, сладур, ти си се удавил в кемтрейлс, батенце! Кой и какво пречи на Венецуела, имат нефт да си карт колите без пари, имат хубав и влажен климат, природни ресурси, образовано население – какво им пречи блокадата, а?
    Знам знам, американските империалистически агенти са навсякъде, включително под полата на майка ти и за тва си си тъп по рождение!

    Шизоидни параноици сте, всичките, за това когато бяхте на власт избивахте невинни хора, върешхте безкрайни простотии и все някой друг ви беше виновен, защото сте маниакални демагози и никога няма да си признаете грешките, за собствевните ви грешки винаги ще си намирате някой друг виновен. Като Пол Пот, който като избил всички останали почнал да коли и собствените си най-правоверни последователи, защото вече нямало на кой отново да прехвърли вината за собствената си идиотщина.

   • Може да си в моята родина, но изобщо не си ми никакъв събрат. Срам ме е от теб, от интелекта ти и от идеалите ти.
    А що се отнася до това, че съм бил „шизоиден параноик“ – ще ти кажа нещо. Тези, които най-много се присмиват на „конспиративните теории“ са точно най-големите конспиратори. Или пък са говедата за колене – избери си от кои си ти. Сещам се за един виц. Една крава казала на другата: „Знаеш ли, понякога ми се струва, че хората ни гледат само заради млякото и месото.“ А другата й казала: „Айде и ти пък сега, аман от твоите конспиративни теории!“

    А за това, че уж аз или някой друг сме били идиоти, маниакални демагози, касапи и че „докато сме били на власт сме избивали невинни хора, вършели безкрайни простотии“… Тези глупости само доказват извънредно низкото ниво на разсъждение, типично за промитите от соросоидна пропаганда мозъци. Чудя се кой всъщност е тук идиотът. Светът се промени, мой „брате“! Даже най-яростните левичари днес осъждат Пол Пот, па даже и Ленин и Сталин, и на никого даже и в ъгълчето на съзнанието му не му и хрумва да коли и да разстрелва. Понеже тези, които го правеха на времето, бяха финансирани и отгледани от същите, които днес финансират „АлКайда“, а вчера финансираха Хитлер, а после възстановяваха разрушената от него Европа (без обаче и пръста си да мръднат за православна Русия – защо ли?)… Днес те колят и разстрелват други, и ние прекрасно виждаме кой се занимава по света с геноцид във всичките му форми. Отвори си очите – това са ТВОИТЕ „демократични“ господари – задължително, естествено, десни и безкрайно либерални!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s