ООН: След 20 години човечеството ще се сблъска с пълен недостиг на вода

c93b6b26edd3Към 2030 г. 40 % от неселението на планетата може да няма никакъв достъп до питейна вода, заяви генералният секретар на ООН Пан Ги Мун на среща в Будапеща.

Международната среща в Унгария бе предназначена за търсене на устойчиви концепции за ефективното използване на този природен ресурс, съобщиха световните новинарски агенции. „2013 г. е обявена за международна година на сътрудничеството в областта на водните ресурси, ние сме длъжни заедно да гарантираме равен достъп на всички хора до вода“, – заяви Пан Ги Мун.

Генералният секретар на международната организация отбеляза, че недостигът на вода ще стане един от главните проблеми на човечеството в близките десетилетия.

Според Пан Ги Мун, ефективното използване на водните ресурси е не само задача на управляващите. „Не бива за всичко да обвиняваме правителствата. В името на водата трябва да работим всички – и правителствата, и бизнеса, и гражданското общество, а също всеки човек поотделно“, – поясни дипломатът.

Както отбеляза генералният секретар на ООН – това е ключът към устойчивото развитие, който ще ни гарантира безопасност, прогрес и запазване здравето на планетата. Според Пан Ги Мун, проблемът с недостига на вода трябва да се реши в няколко направления. „Първо – продоволствена безопасност, – заявви той. – Селското стопанство не може да съществува без вода, то е нейният основен потребител. Второ, както смята лидерът на ООН, трябва да се направи всичко възможно, за да се спре глобалното затопляне, в резултат на което потреблението на вода е по-интензивно. Трето, – недостиг на пречиствателни съоръжения и канализации, а също неразвита водопроводна инфраструктура. В момента повече от 2.5 млрд хора на Земята нямат достъп до нормални санитарни условия, а около 1 млрд човека са лишени напълно от достъп до водопроводни и канализационни системи.

От цялата вода на Земята по-малко от 3 % са запасите от прясна вода, от които достъпни за човечеството са само 0.3 %.

В ООН смятат, че проблемите с водата на всяка отделно взета държава трябва да се решават от цялата световна общоност. Ежегодно на 22 март по решение на международната организация се отбелязва Световният ден на водата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s