Израел и Саудитска Арабия се „сприятелиха“ против Иран

file49404906_108cea79В Близкия Изток се сформира неочакван съюз. Според съобщения, Израел и Саудитска Арабия обсъждат възможността за съюз против Иран. Независимо от наличието на общи конкуренти, официални дипломатически отношения между държавите няма, а позициите им са коренно противоположни по отношение на Палестина.

Никой не очаква съюз, сформиран в Близкия Изток между Израел и Саудитска Арабия. От една страна, държавите имат общи конкуренти в лицето на Сирия и Египет, но в последно време Саудитска Арабия безвъзмездно влага милиони долари в палестински проекти в сектора Газа и на Западния бряг на река Йордан.
Възможните последствия от подобен съюз не бива да се надценявт Израел може да бъде полезен на Саудитска Арабия с лестящите си методи за пропаганда. Израел има и огромно влияние върху външната политика на САЩ. Съвместната работа между двете страни не може да предизвика фатални международни последствия, твърдят международни наблюдатели.

Еял Зисер, декан на факултета по хуманитарни науки в университета в Тел-Авив каза, че в горното твърдения няма никакви съмнения. Слуховете, както и съобщенията за тайни срещи за евентуално сътрудничество, започнаха да се появяват след втората ливанска война от 2006 г., когато стана ясно, че Иран е играч Номер 1 в Персийския залив.

Сътрудничеството между Израел и Саудитска Арабия, обаче, е усложнено от големи противоречия, защото Саудитска Арабия оказва сериозна помощ на Палестина. Съвсем неотдавна държавата предостави 10 милиона долара на Близкоизточната агенция към ООН за помощ на палестинските бежанци. И това са допълнителни средства към вложените вече 200 милиона долара, които бяха отделени по проекти за подобряване на палестинската инфраструктура Един от тези проекти се реализира в Рафа, в сектора Газа, където се строят домове за палестинците, пострадали по време на последната война с Израел.

Няма ли да навреди Израел на самия себе си, съюзявайки се с държава, подкрепяща собствените й врагове?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s