Четирима разобличители на спецслужбите на САЩ се срещнаха в Москва с Едуард Сноудън

496e92c1460ed6e8a67a30c0ddd2daa563533491По данни на WikiLeaks, срещата е била посветена на удостояването на Едуард Сноудън с премията, носеща името на Сам Адамс „За честност и чистота в разузнаването“. След срещата със Сноудън, получил убежище в Русия, разобличителите на ЦРУ, ФБР, Агенцията за национална сигурност и Министерството на правосъдието на САЩ пристигнаха в студиото на Русия Тудей, за да разкажат за съдбата на хората, решили се да говорят истината.

Джеселин Радак, Томас Ендрюс Дрейк, Рей Макхавърн и Колин Роули разказаха пред РТ, че изобщо не съжаляват за постъпките си, даже след като животът им днес е значително по-труден. Правителството на САЩ подозира почти всички от тях в шпионаж и ги подлага на жестоки рестрикции. Например, Джеселин Радак е вкарана в черния списък на авиокомпаниите.

Но това не плаши Джеселин. Точно обратното, тя планира да посвети по-нататъшната си кариера за  „защита на хората, които се занимават с разобличителна дейност. Тя подчерта, че ако е имала избор, отново би постъпила по същия начин.

590Томас Ендрюс Дрейк подкрепя Джеселин и си дава сметка, че всички проблеми, с които днес се сблъсква, са цената, която е заплатил за работата си по изнасяне на истината наяве. Той дори се радва, че е в състояние да предостави на обикновените американци информицаия за „особено тежките престъпления, извършени от правителството, включително тайното наблюдение и злоупотреба със служебно положение“.

Джеселин Радак отбеляза, че за нея е особено важно хората да разберат, че историята на Едуард Сноудън е засегнала изключително важния въпрос за правата на човека. А Томас Ендрюс подчерта, че „в САЩ господства правото, но тайно се използват произволни трактовки и интерпретации на закона“. По такъв начин правителството на САЩ води политика на двойни стандарти и „разтваря кутията на Пандора“.

Американецът Едуард Сноудън беше принуден да се крие от американското правителство, когато огласи редица секретни документи, от които стана ясно, че правителството на САЩ тотално следи както американските граждани, така и чужденците, а и висшите чиновници от чужди страни. Екс-агентът на ЦРУ помоли за политическо убежище няколко държави и получи положителен отговор от Русия.

Един отговор на “Четирима разобличители на спецслужбите на САЩ се срещнаха в Москва с Едуард Сноудън

  1. Дай Боже, следващия път в Москва да се срещнат не 4+1, а стотина-двеста такива разобличители! Или „whistle-blowers“, както ги наричат – хора, биещи тревога. В нашата окаяна родина май само едни идиоти са останали, с напълно гумирани мозъци, хубавичко промити със соросоидна неолиберална и еврейоатлантическа пропаганда. Или, в най-добрия случай – вяли пасивни мърморковци. Чакай от такива някаква обществена активност или някакви разкрития! Най-много да дочакаш лицемерни дърления (за пари) по площадите, според както ги подкарат НПО-тата. „Активната им гражданска позиция“ с това започва и свършва. А честни и дейни хора в държавните структури, имащи някаква съвест – денем със свещ да ги търсиш – е па няма ги и туй то! Няма ги на каквато и да било държавна служба. Явно, остава ни да се надяваме на народната съпротива в самите САЩ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s