13 руски специалисти са готови да тръгнат за Сирия за унищожаване на химическото оръжие

1240738943_00000778Москва изпрати в Организацията по забрана на химическото оръжие списък с експерти, които могат да се присъединят към групата инспектори по унищожаване на химическото оръжие в Сирия. Това съобщи на журналисти официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Александър Лукашевич.

„Русия е готова да окаже помощ на техническия отдел на Организацията по забрана на химическото оръжие (в Сирия вече работят 30 международни специалисти). Броят на новата група наброява 12 човека, съобщи ИТАР-ТАСС. Сирийските власти назначиха двама експерти, които ще работят заедно с инспекторите от Хага.

Сирийските военни са концентрирали цялото налично химическо оръжие в четири града: Дамаск, Хомс, Латакия и тази част на Алепо, която се контролира от сирийската армия, за да ускорят процеса на ликвидиране.

Работата по утилизацията на авиобомбите и бойните глави, снабдени с бойни отровни вещества, както и съществуващото оборудване, е поверена на военните, а специалистите от Организацията само ще наблюдават процеса. Пресслужбата на ООН по-рано съобщи, че унищожаването на боеприпасите ще се извършва с помощта на газови горелки и ъглошлайфи.

Операцията е уникална, защото за първи път сътрудниците на ООН и Организацията по унищожаване на химическото оръжие са принудени да работят в условия на непрекъснати бойни действия на територията на Сирия, макар шефът на Организацията да призова страните в конфликта да прекратят огъня.

Комисията по унищожаване на химическото оръжие работи в съответствие със специален план-график. До края на 2013 г. специалистите трябва да посетят 20 обекта, където се съхранява или произвежда химическо оръжие. До момента те са успели да проверят само три от тях. Работата трябва да бъде завършена към средата на следващата година.

С активното съдействие на Русия Дамаск се присъедини към Конвенцията за унищожаване на химическото оръжие. Министърът на външните работи на Руската Федерация Сергей Лавров отбеляза „безупречното сътрудничество на правителството на Сирия с международните инспектори по унищожаване на сирийското химическо оръжие“.

След съгласието на Башар Асад да унищожи запасите от бойни вещества отпадна заплахата от чуждестранна интервенция в Сирия, която планираха САЩ и Франция.

Вашингтон заяви, че притежава неоспорими доказателства, че се използва химическо оръжие от правителствената армия на Сирия против мирните граждани. Международните правила  смятат за престъпление. Барак Обама реши да възстанови справедливостта и да накаже нарушителите, подлагайки Сирия на бомбардировка. Но САЩ така и не успяха да предоставят доказателства на световната общност. Така инициативата на Барак Обама не получи подкрепа, а конфликтът тръгна към разрешаване по дипломатически път след резолюцията на ООН.

Един отговор на “13 руски специалисти са готови да тръгнат за Сирия за унищожаване на химическото оръжие

  1. А бе от кога руските специалисти (на снимката) ходят с американски пъшкала М4 (пак ма същата снимка)…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s