Асанж: Американската изключителност e повод да се нарушават законите

Julian Assange Oxford Union addressОснователят на WikiLeaks в интервю за RT разказа за двойнствената трактовка на понятието „американска изключителност“ от страна на правителството на САЩ. Асанж обрисува своето виждане за бъдещето на свободната информация и високо оцени факта, че Русия предостави убежище на разобличителя на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън.

„Когато президентът говори за изключителност, той не изхожда от установените вече норми на гражданското общество. В случая става дума не само за агресия към една или друга държава или за нарушаване законите на САЩ“, – смята основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж. Според него, важно е хората да разберат: „нищо вече не е както преди, случиха се сериозни промени“.

Той също подчерта, че „администрацията на Обама предприе срещу журналистите и техните източници толкова много наказателни дела по Закона за шпионаж, че броят им надвиши работата в същата сфера на всички предишни администрации взети заедно от 1917 г. до днес“. Правителството използва Закона за шпионажа, за да сплаши журналистите, смята той. „Да се нарича работата на медиите шпионаж – това е просто изопачаване смисъла на думите“ – поясни основателят на WikiLeaks.

Джулиан Асанж отбеляза, че към подобен сценарий се придържа и британското правителство, „демонстрирайки солидарността си със САЩ“. В тези две държави „върховенството на закона постепенно се превръща в празен звук. Правителството прилага на практика правосъдие, нямащо нищо общо с гражданското значение на термина. Съдебните процедури са все по-засекретени. В САЩ и Великобритания вече има таен съд“.

За пример Асанж даде британския лейбърист Ед Милибанд, който предага закон, според който „критиката към военните трябва да се приравнява с ксенофобията“. Според Асанж, това е „своеобразен протофашизъм“. Подобна политика принуди медиите да бъдат крайно внимателни. Например, вестник The Guardian, който публикува много материали, предадени от разобличителя Едуард Сноудън, „стана значително по-внимателна преди да публикува информацията, а много от фактите, предадени им, въобще не виждат бял свят. Материалите преминават през щателно редактиране, а значителна част от тях не се публикуват. Същото се наблюдава и в САЩ“.

Според основателя на WikiLeaks, всичко това трябва да ни тревожи. Той смята, че в настоящия момент битката между свободната информация и властта е достигнала апогея си. „Ние не просто чувстваме мириса на барут, виждаме, че се вихри битка между тези, които скриват информацията за престъпленията на правителствата, военните престъпления, масовото следене, и тези, които се опитват да осветлят всички тези нарушения“, – поясни той. Изходът от тази битка не е известен, но разобличителите вече имат зад гърба си много победи.

„Между западната система за национална сигурност, която все повече и повече набира сила и хората, които се опитват да я разобличат, се разгоря сериозен конфликт. И това е неосопорим факт. Днес не можем да кажем кой ще победи. Да, журналистите са преследвани, но вече имаме много сериозни победи“, – смята Джулиан Асанж.

Той каза също, че много съвременни корпорации, работещи в сферата на комуникациите, отдавна си сътрудничат с правителството на САЩ, предоставяйки им достъп до личните данни на ползвателите си. Една от тези компании е Google. Разобличителят смята, че с действията си интернет-гигантът „продължава външната политика на САЩ“. Макар първоначално това да беше „добър наивен проект, чийто създатели имаха намерение да създадат сървър, достъпен за хората по целия свят“, по-късно ръководството на Google започна да си сътрудничи с правителството. „За да завземе чуждестранните пазари, Google прибягна до помощта на Държавния департамент. Сътрудничеството им вече е на такова ниво, че бивш сътрудник на Държавния департамент и съветник на Хилъри Клинтън и Кондолиза Райс, стана шеф на Google Ideas. Ние нададохме силен вой за тесните връзки между Google и Държавния департамент“, – поясни Джулиан Асандж. Според данни, публикувани в сайта WikiLeaks, „през 2009 г. Google започва да си сътрудничи с Агенцията по национална сигурност по програмата за разузнаване ПРИЗМА“.

„Така Google вече е част от американския клан. Интернет-гигантът хвърля повече пари за лобиране на определени интереси във Вашингтон, отколкото корпорация Lockheed Martin“, – заключи разобличителят. Според него, това е „неоимпериализъм в най-силна форма“. Асанж охарактеризира работата на Google така: „Те искат да направят целия свят част от икономическата и информационна система на САЩ“.

Асанж се изказа положително за държавите, които имаха мъжеството да се конфронтират със САЩ и да предоставят политическо убежище на най-известния разобличител на американските специални служби Едуард Сноудън – Венецуела, Боливия, Еквадор и Русия. Според мението му, „подкрепата от страна на американските държави е признак на тяхната демократичност“. „Правителствата на тези страни чувстват отговорност към народите си, имат необходимост да следват ценностите на обикновените граждани, които ръководствата на тези държави смятат за свое кредо“, – добави той.

Според Асанж, работата на Едуард Сноудън накара целия свят да обърне внимание на механизмите, с помощта на които САЩ контролира различните държави, в частност, Латинска Америка. „САЩ могат с лекота да прихванат всеки разговор, да го индексират и запазят за вечни времена определени негови части. Така САЩ знаят всичко за Латинска Аменрика – накъде се движи, какви икономически операции извършва, каква е дейността на нейните лидери и водещи фигури“. И ако с двете Америка контролът е обусловен от географското им положение, то причините, подтикващи САЩ да шпионират Близкия Изток и Азия са абсолютно користни, подчерта Асанж. Работата не е в това, че САЩ шпионират Латинска Америка. Работата е, че САЩ не са спирали да правят това по отношение на всяка една държава. Не са спирали да го правят и по отношение на Близкия Изток, както и в значителна степен в Азия. За последните няколко години редица латиноамерикански държави се развиваха и станаха по-независими от САЩ. Но САЩ отново започват да точат зъби“.

Що се отнася до Русия, тя изигра осебена роля за съдбата на екс-агента на ЦРУ. Асанж смята, че в Русия Едуард Сноудън може да се чувства в безопасност. „Повече ме безпокоят хората, които днес са заплашени от Америка. В подобна ситуация понастоящем е журналистката Сара Харисън, например. Тя помогна на Едуард Сноудън да напусне Хонконг“, – поясни основателят на WikiLeaks. Гражданската на Великобрикания и журналистът от The Guardian Глен Гринвалд ще бъдат разследвани, подозират ги в тероризъм, а това е много сериозно обвинение, смята Асанж.

По отношение на пребиваването си в посолството на Еквадор в Лондон, Джулиан Асанж отбеляза, че „проблемът ще се реши относително скоро – след половин или една година. Има определени основания да се надяваме на това“. Според него, времето е на негова страна, защото „ден след ден стават ясни все повече и повече факти“, а „поведението на някои заинтересовани страни е все по-несъстоятелно“.

В отговор на въпроса за излъчването на холивудския филм „Петата власт“ Джулиан Асанд отговори, че не знае „дали създателите на филма са си поставяли задачата да дискредитират WikiLeaks или не, но в крайния продукт подобна мисъл се прокрадва“. Той смята, че „филмът няма да повлияе“на мнението на привържениците на разобличителите.

Един отговор на “Асанж: Американската изключителност e повод да се нарушават законите

 1. Все по-ясно става, че постепенно империализмът в САЩ (и Великобритания) се превръща в една извънредно силна, невиждана досега форма на ФАШИЗЪМ. И пропагандата на „Американската Изключителност“ (чети „превъзходството на САЩ над всички останали страни и народи“) обслужва този процес.

  Президентът на Русия В.Путин само го намекна тактично, като направи забележка на Обама. Естествено, думите му не бяха възприети добре.
  manager.bg/news/putin-s-obrashtenie-kam-amerikanskiya-narod

  Президентът на Еквадор го каза в прав текст – естествено, думите му бяха подминати с презрително мълчание.
  worldtodaybg.com/2013/10/04/президентът-на-еквадор-речите-на-бара

  Сега Джулиан Асандж ни го разяснява най-подробно. От думите му става ясно, че това, което в момента се случва в САЩ е страшно и опасно за самото съществуване на човечеството. Постепенно САЩ се превръща в страна на тоталитарната диктатура, с фашистка реторика и агресивно империалистическо поведение. Ако нещата продължават все така, не може да не завършат много зле.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s