Американският съд узакони масовото следене

An illustration picture shows the logo of the U.S. National Security Agency on the display of an iPhone in BerlinФедералният съд на САЩ разреши на Агенцията за национална сигурност (АНС) да продължи подслушването на телефонните разговори и интернет активността на американците, съобщи агенция France-Presse. Делото се разглежда при закрити врати.

Директорът на националното разузнаване Джеймс Клепер се обърна към Съда по надзора за работата на чуждестранните спецслужби  (FISC) с молба да се възстанови законността на скандалната практика. Както се казва в съдебното решение, искът е бил удовлетворен и събирането на метаданни е обявено за законно.

Благодарение на разобличенията на бившия сътрудник на ЦРУ и АНС Едуард Сноудън стана ясно, че спецслужбите в съответствие със секретна съдебна заповед са получавали информация за телефонните прозвънявания и контактите на интернет-ползвателите по целия свят. Това се е извършвало уж в рамките на разузнавателни мероприятия по отношение на предполагаеми шпиони и терористи.

Британският вестник The Guardian на 30 септември публикува материали, че АНС съхранява метаданни на милиони ползватели, които не са заподозрени в никакви нарушения на закона, както и за връзки с потенциалнио опасни личности.

През юни Сноудън разсекрети секретен документ от съда, който одобрява достъпа на спецслужбите до всички телефонни прозвънявания от и до клиенти на оператора Verizon. Освен това, екс-сътрудникът предостави данни за свръхсекретната програма ПРИЗМА, предназначена за проследяване на електронната комуникация.

Разобличенията предизвикаха крайно негативна реакция не само от страна на правозащитниците, но и от страна на редица държавни глави, които също се оказаха обект на незаконен шпионаж.

Припомняме, че по-рано британският съд отхвърли колективната молба на трима правозащитници от организациите Big Brother Watch, English PEN и Open Rights Group. Те заявиха, че събирането на метаданни противоречи на член 8 от Европейската конвенция за защита правата на човека, гарантиращ правото на личен живот.

Един отговор на “Американският съд узакони масовото следене

 1. Някой да има все още някакви претенции към българските съдилища? Ама нашият конституционен съд бил корумпиран и политизиран, ама нашият ВСС бил и той корумпиран, ама всички съдилища до районен и градски съд били корумпирани… Ало, къде сте тръгнали да мрънкате! Я вижте във „Великата Страна На Свободата и Демокрацията“ какъв е съдът! Ей ви ги там вашите учители, ей ви го светлото слънце на правдата, грейнало от прическата на Статуята на свободата! Учете се как се раздава „правосъдие“! Ето ви го щатското „правосъдие“ – горе в текст, долу в картинки:
  goo.gl/2aWQu0
  goo.gl/hLpMCL
  goo.gl/aAJxXN
  goo.gl/KFRHQI
  goo.gl/QtAeB7
  goo.gl/oQLlYx
  goo.gl/6jtISI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s