Венецуела арестува американски нефтен кораб

13ed4fc88613a9d39b048a92675f8f9f73ed27afКакто съобщиха управляващите в Гайана (англ. Guyana, официалното име на държавата е Кооперативна Република Гайана, на запад граничи с Венецуела), Венецуела е арестувала морски съд, принадлежащ на американската нефтена компания Anadarko Petroleum Corp. На борда, според данни на CBS, се намирали петима граждани на САЩ.

Компанията, на която принадлежи нефтеното морско возило се нарича Teknik Perdana и е регистрирана в Тексас. Тя има договор за търсене на нефт в близост до Гайана.

Екипът е провеждал сеизмологични изследвания, когато се приближила венецуелската брегова охрана. Корабът е бил съпроводен до остров Маргарита, принадлежащ на Венецуела.

Управляващите във Венецуела твърдят, че Teknik Perdana е бил задържан от бреговата охрана във водното пространство на страната, поради незаконното им пребиваване там. Каракас твърдви, че районът е венецуелска територия.

„Ревностно ще защитаваме държавата си и нейния суверенитет“, – заяви венецуелският министър на нефта Рафаел Рамирес.

На свой ред, Гайана смята, че инцидентът се е случил в нейни води, в които са нахлули венецуелски военни кораби. Властта в Гайана настоява за освобождаване на морския съд и екипажа, нарича дейстивята на Каракас „създаващи сериозна заплаха за мира в региона“.

Териториалният конфликт между Гайана и Венецуела продължава вече няколко десетилетия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s