Не възрастта превръща хората в расисти (Ален Делон си остава фашист) / („Atlantico“, Франция)

LA6y1NCLНезависимо от стереотипите, с възрастта хората не стават консервативни.

В неотданашното интревю за Le Nouvel Observateur и за две белгийски издания Фр. Оланд заяви, че едно от обясненията за подема на популизма и националистическите настроения в Европа може да бъде „свързано със стареенето на населението“. Твърдението, че политическите възгледи на хората с годините все повече завиват надясно, е здраво закрепено в колективното съзнание на хората.

Какви са доказателствата? Прозвучалите в същия ден изявления на 77-годишния Ален Делон, който отново потвърди десните си възгледи и подчерта, че „подкрепя“ и „прекрасно разбира“ подема на ултрадесния „Национален фронт“?

Възрастните хора наистина са по-консервативни от младежите. Но това не означава, че този, който днес е на 80 години, е станал по-консервативен от времената, когато е бил на 30 години, или че увеличаването на средната възраст на обществото води до засилване на консервативните настроения.

„Нашите старци израстнаха във времена, в които политическата ситуация подтикваше към консервативни възгледи, – каза миналата година американският социолог Ник Данджелис в сайта Discovery News. — Времето на раждането ни, полученият при израстването опит, а също политическите, социалните и икономическите събития слагат огромен отпечатък върху поведението на хората“.

Венсан Тиберж от парижкия Институт за политически изследвания е съгласен с горната гледна точка: „Винаги ме е поразявала убедеността на псевдо-левите от рода на Фр. Оланд в това, че хората с годините стават десни. И то при положение, че сами можем да се убедим в растящата толерантност на хората по отношение на културните различия“.

През 2009 г. френският учен написа интересна статия със заглавие „Политическите последствия от смяната на поколенията“. В работата си той се базира на резултатите от изследването, проведено от Центъра за изучаване на политическия живот във Франция от 1988 до 2007 г.

Цифрите нагледно демонстрират, че старците стават все по-малко и по-малко търпими към имигрантите в сравнение с младежите. През 2007 г. всички поколения са значително по-толерантни, отколкото през 1988 г.

Точно същото се наблюдава и в САЩ по повод „международните“ отношения. Венсан Тиберж пише следното:

„Подобни „парадокси“ по отношение на толерантността прасктически нямат никакво отношение към възрастта на човека и са свързани най-вече с времето на неговото раждане. Във Франция групата на родените през 1960-те години включва в себе си всички избиратели, които са от 18 до 27 години през 1988 г. За тях още тогава е била свойствена голяма търпимост по отношение на имигрантите: 40 % от тях не смятат, че във Франция има прекалено много чужденци. През май 2007 г. подобно мнение имат вече 57 % от тях, макар към този момент те да са вече от 37 до 47 години.  Излиза, че подкрепата им към имиграните е нарастнала с 16 %, независимо от увеличената вече възраст“.

„Родените през 1920 и 1930 г. са по-консервативни във възгледите си, но когато те завършват жизнения си път, са сменени от по-млади хора с абсолютна друга идейна настройка“, – отбелязва Венсан Тиберж.

Изводи:

– Ален Делон е консерватор, но не защото е вече възрастен, а защото личността му е формирана през 1950-те и 1960-те години, когато обществото е било значително по-консервативно, отколкото днес.

– Ален Делон днес въобще не би бил такъв почти фанатизиран консерватор, какъвто го е превърнало времето преди 30 години.

– Когато Ален Делон умре, на смяна ще дойде дете, което ще расте в значително по-малко консервативни условия, отколкото е ситуацията във Франция през 1950-те години.

Източник: http://www.slate.fr/france/78748/conservateur-vieillissant-vieux-racisme-delon

2 отговора на “Не възрастта превръща хората в расисти (Ален Делон си остава фашист) / („Atlantico“, Франция)

 1. Между другото – една огромна и нагла лъжа е това, че национализмът бил уж „десен“. Самият Тиберж също папагалски повтаря това измамно клише. Излиза, че щом си против вълната от диви хуни, нахлуващи в страната ти, няма как да не си десен!…

  Всъщност това е поредното клише, изкуствено набито в главите на народите. То възникна след Втората световна война, когато беше решено (познайте от кого), че лявата партия на Хитлер всъщност е обслужила интересите на едрите индустриалци. И затова, значи, не е била лява, а е била дясна. И за да съответства това клише на екстремните дела на нацистите, съответно получи и „екстремна“ дефиниция. Партията NSDAP била не просто „дясна“, значи – била е „крайно дясна“!

  Тъй като национализмът силно пречи на глобалистите, те се стремят на всяка цена да го окалят и оплюят, да го заклеймят и компрометират. Да го изкарат, че е нещо крайно лошо и реакционно, даже антихуманно. Но той всъщност НЕ Е такъв. Национализмът си е едно обикновено родолюбие, даващо в политиката предимство на интересите на своя народ пред интересите на чуждите народи. Без това да означава агресия или каквото и да е засягане на интересите на другите народи, религии и култури. Националистите са всъщност обикновени патриоти – нещо добро и похвално навсякъде по света. Например, те просто държат на националния суверенитет на своята страна.

  И какво да правят сега манипулаторите, как да ви измамят? Много просто – понеже нямат доводи, насаждат НЕГАТИВНО ПСИХОЛОГИЧЕСКО ВНУШЕНИЕ – на най-ниско, подсъзнателно мозъчно ниво. Чрез методите на НЛП внушават тънко, че „национализъм“ е все същото като „нацизъм“ и всички националисти са един вид „малки нацисти“. Не го твърдят официално, но ви го внушават и ви оставят „сами да се сетите“.

  Затова задължително лепват на национализма дежурния етикет „крайно-десни“. В това няма нищо вярно – национализмът всъщност е широко идейно течение, съвсем опортюнистично. То според ситуацията търпи и леви, и десни идеи. Има леви, има и десни националисти (патриоти).

  Но внушението е такова: „нацистите са крайно-десни“ – значи и патриотите ще ги нарочим за „крайно-десни“; обаче понеже те са „националисти“, следователно „национализъм = нацизъм“. Или иначе казано, „родолюбец = нацист“. (ктд)

  Това е все едно „магарето има уши, и ти имаш уши, значи си магаре“. Или даже още по-идиотско: „магарето има опашка, и ти имаш опашка (?!?!?!) – значи и ти си магаре“. Ако този идиотизъм се повтаря всеки ден по всички медии, ще го повярвате – гаранция!

  Не е сложно да изманипулираш по този начин една тълпа, която е научена не да мисли, а да консумира. Но вие не бъдете скотове, бъдете мислещи хора и не се оставяйте да ви лъжат оядените глобалисти!

 2. Това, че уж политическите възгледи зависели от възрастта са пълни глупости. Нищо подобно няма – и тук Винсан Тиберж действително има право.

  Той допуска, че политическите възгледи зависят едва ли не от обективната обстановка, в която човек израства. Добре, но кое определя „идейната настройка“ на времето? Напр., каква е причината за тази „голяма търпимост по отношение на имигрантите“, която „още тогава е била свойствена“?

  Определяща е господстващата по дадено време пропаганда на господстващата по това време идеология, развивана от господстващата по това време експлоататорска класа. (Или мафия, или бандитска сган – наричайте я както искате.) В различните времена тази класа решава, че е добре да смени тактиката и съответно, насажданата идеология. Затова започва да „промотира“ удобната за момента идеология чрез агресивна пропаганда – купуване на медии, на учени, на други влиятелни личности – културни дейци, икономисти, експерти, политици… чрез купуване на цели университети, чрез създаване и роене на безброй НПО-та…

  Това предизвиква насаждане на аксиоматични клишета в съзнанието на хората, които те запазват до смъртта си, освен ако не се интересуват от политика, разбира се. Защото активно мислещите хора могат да претърпят еволюция на възгледите. Но не и хората, които са принудени със забит в земята поглед да орат като волове от сутрин до вечер. Ако животът ви се състои в тъпо бачкане, после занимаване с глупостите на жената, грижи по децата, за почивка – ракийка, телевизия, футбол и чалга – естествено, че ще ви набият в главите своите клишета и те ще си останат там до смъртта ви.

  Например днес глобалистите са решили, че най-добре им отиват идеологиите на неолиберализма, мултикултуризма, релативизма и тям подобни мисловни фекалии. Тези идеологии им помагат да прокарват агресивния си имперски интервенционизъм, милитаризма си, да водят политика на етно-религиозни размествания и прочиствания, да мачкат независими страни, да ги набутват в блокове и съюзи, да съсипват и да манипулират цели нации, да налагат на народите диктатура, която те приемат доброволно… В крайна сметка новите съвременни идеологии постилат килимчето пред Новия световен ред.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s