Аржентина отказа да приеме тялото на бивш офицер от СС

80.jpegАржентина няма да разреши да се внесе на нейна територия тялото на починалия в Италия бивш нацистки престъпник Ерих Прибке, признат за виновен за унищожаването на мирно население, съобщи министерството на външните работи на страната.

Прибке, който на 29 юни навърши 100 години, умря в Рим в петък. Той е обвинен за участието в масовото убийство на мирно население в Адриатическите пещери на 24 март 1944 г.

Тогава, за да отмъсти за нападение на партизани върху нацистите от СС, фашистите унищожават 355 италианци. Прибке е един от участниците в масовото клане. След поражението на нацистка Германия той успява да избяга в Аржентина, където живее след войната повече от 50 години.

„Министърът на външните работи Ектор Тимерман нареди да не се дава разрешение за внасяне тялото на нацисткия престъпник Ерик Прибке в нашата страна. Аржентинците няма да допуснат подобно оскърбление на човешкото достойнство“, – се казва в туитър-съобщението в официалния акаунт на министерството.

По-рано доверени близки на Прибке в Италия заявиха, че тялото му ще бъде изпратено в Аржентина и погребано в Барилоче (в южна Аржентина) редом до гроба на съпругата му.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s