Ясер Арафат наистина бил отровен с полоний

ARAFAT_IAsir14Британското медицинско списание The Lancet публикува сензационна информация за отравянето на лидера на Палестина Ясер Арафат.

Според The Lancet, радиологичната експертиза, проведана в Швейцария, доказва повишено съдържание на полоний-210 в слюнката, урината и кръвта на Арафат.

Изследователите потвърдиха така версията, че Ясер Арафат е бил отровен, което е довело и до смъртта му.

Според официалната версия, основателят на Палестинската автономия, лауреатът на Нобеловата награда за мир Ясер Арафат е починал на 11 ноември 2004 г. от масивен инфаркт.

През юли 2012 г. швейцарските специалисти откриха в дрехите и личните му вещи следи от полоний-210. Експертите от Института по радиофизика в Лозана след проведените изследвания достигнаха до извода, че Арафат е получил смъртоносна доза от радиоактивното вещество.

На база доклада на швейцарските учени Парижкият съд възбуди дело за вероятното отразяне на Ясер Арафат. На 27 септември 2012 г. тялото на Арафат бе ексхумирано по молба на вдовицата Ясира Арафат-Суха.

Беше взета втора проба от останките, образците бяха предадени за експертиза от руски, швейцарски и френски специалисти, за да определят те дали Арафат би могъл да умре от полоний-210.

Председателят на Изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина, главнокомандващият въоръжените сили, лидерът на Палестинската автономия, президентът на държавата Палестина – всички тези високи титли прекрасно илюстрират факта, че Ясер Арафат по време на живота си се е намирал на върха не само на регионалната, но и на световната политика.

Мненията за Арафат са диаметрално противоположни. За едни той е миротворец, за други – терорист. Някои го смятат за вожд, други за предател. След смъртта на лидера на ООП култът към личността му постепенно започна да намалява. Но за неговата пълна забрава не може да става и дума. Фигурата на Арафат и до днес си остава символ на борбата за палестинска държава.

Сред заподозрените в отразянето на Арафат влиза не само Израел, а и съперниците на бившия палестински лидер от различните фракции на ООП. Почти всички експерти по Близкия Изток са сигурни, че Израел не е имал мотив да убива тежкоболния Арафат.

Например, президентът от Института по Близкия Изток Евгений Сатановский по-рано в интервю за „Гласът на Русия“ каза следното: „Идеята, че Арафат е отровен, беше изказана от вдовицата му, която обвини за това ръководството на Палестина и лично Абу Мазен и всички останали лидери на ПНА. Обвиненията бяха изказани в прав текст и веднага след неговата смърт. Аз мисля, че тя прекрасно е знаела какво говори. Арафат в края на живота си започнал да отстранява най-близките си съратници, които вече били започнали да се договарят със спонсори от монархиите в залива“.

Отровният полоний-210 е зловещо известен след смъртта през 2006 г. в Лондон на Александър Литвиенко. Руският емигрант, бивш сътрудник на КГБ и протеже на Борис Березовский, казват, също бил отровен с полний-210.

Именно данни от отравянето на Литвиенко взели за база швейцарските учени. В резултат те стигнали до извода, че във вещите на Арафат има толкова много полоний, колкото би имало, ако през 2004 г. политикът е получил такава доза, каквато получил и Литвиенко. Ето какво по-рано за „Гласът на Русия“ казва официалният представител на Института по радиофизика в Лозана Кристен Дарси:

„Успяхме категорично да установим наличие на полний-210, а той няма природен произход. Бих искал да подчертая, че никога не сме издигали версията за отравяне, само констатирахме присъствието на опасни вещества в дрехите на Арафат. Решението е в ръцете на френския съд, към който се обърна вдовицата на Ясер Арафат“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s