Кризата в САЩ: няма паника, с кибрит и брашно не се презапасяват

Washington puzzle(without eye)„Кризата е толкова голяма, че няма как да се размине“. Така говорят финансовите институти в САЩ, докато държавата е заплашена от банкрут. Управляващите в САЩ не могат да решат въпроса за новия бюджет и за нивото на държавния дълг.

До техническия дефолт остава все по-малко време. Той може да бъде факт още на 17 октомври. Републиканците, контролиращи палатата на представителите в САЩ не са съгласни да включат в бюджета разходи за реформата в здравеопазването, подготвена от Обама.

Същата тази здравна реформа, заради която започна грандиозният скандал между двете управляващи лобита в американския Конгрес, днес отстъпи на заден план. Почти всички предложения, които излизат от устата на демокатите, както и от тези на републиканците, вече имат друг оттенък: че реформата е старитрала и никой няма как да я пипне. Вероятно само леко ще се ограничи финансирането или ще отменят допълнителните данъци, които бяха въведени, за да се компенсират разходите в самата реформа.

32da2338dcbeНикакви договорки по време на почивните дни не се състояха, независимо, че в сената консултациите продължиха. Интересно е, че според източник от горната палата на американския парламент, наново се е родил проектът, предложен от двама сенатори – Сюзън Колинс, от Републиканската партия, и Джо Манчин – демократ от Вирджиния. Те предлагат вариант,  при който правителството получава финансиране до март, т.е. частично. Т.е. бюджетът ще бъде приет примерно за половин година. Освен това, ще бъде увеличено горното ниво на държавния дълг, което е достатъчно, за да изпълни САЩ задълженията си до януари.

Този вариант вече бе обсъждат преди няколко години, но беше погребан. Но днес все нови и нови сенатори се изказват в негова защита. Очаква се проектът да бъде прекарат от демократи, подкрепени от някои републиканци.

„Ако дефолтът стане факт, то, както казват експертите, той ще бъде къде-къде по-страшен не за самите американци, а за международния престиж на страната“.

Днес вървят тесни консултации между лидера на демократичното болшинствот в сената Хари Ридъм и лидера на републиканското малцинство в сената Мич Макконъл. Предполага се, че, вероятно, именно в сената ще бъде открито някакво решение. Именно сенатът в понеделник (независимо от това, че в страната това е почивен ден – празнува се Ден на Колумб) в 14 ч. откри заседание,и, вероятно, ще бъде взето някакво решение. Във Вашингтон, така или иначе, всички са пълни с решимост да намерят какъвто и да е компромис, защото във вторник се отваря фондовата борса.

Ако се стигне до дефолт, то, както казват много експерти, той ще бъде по-страшен не за самите американци, а за международния престиж на страната. И, най-главното, – -международните кредитори, в чийто баланси се намират американскике дългови крижа.

В САЩ това ще означава: държавата ще прекрати да финансира някои дейности, защото повече не може да заема пари за покриване на старите дългове, държавата няма да може и да финансира текущите си разходи. Вече е известно, че правителството ще мине на режим на икономии. Чисто теоретически планове има. Правителството продължава работата си, животът няма да спре, икономиката няма да загине. Но проблемът е в това, че САЩ няма да могат да изплатят на чуждестранните кредитори дълговете си и ще пропуснат сроковете за задължителното плащане между 17 и 27 октомври.

Големите американски банки, работещи на международните кредитни пазари, също ще изгубят възможността да заемат пари. Т.е. проблемът е в това, че световният международен финансов пазар ще бъде блокиран, докато в същото време американската система в повечето сфери ще продължава да работи.

Американските банки се презастраховат в случай на паника сред населението. И ако наистина дефолтът стане факт, то те вече са поръчали допълнително налични средства, за да могат американците без проблеми да изтеглят парите си.

Днес в САЩ кипяха много емоции, немалко негодувания се изказваха по адрес на правителството и парламента. Но в САЩ няма никаква паника – нито валутата поскъпва, няма опашки за презапасяване с бензин, кибрит или брашно.
Животът зад океана продължава постарому.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s