Учениците от Париж протестират против депортацията на нелегални, полицията употреби сълзотворен газ (и видео)

French high school students walk past riot policemen as they enter in the metro after a demonstration over pension reform on the Champs Elysees in ParisУчениците от парижките лицеи протестират в знак на солидарност с двама свои връстници, които бяха изхвърлени от Франция, поради нарушаване на визовия режим. Протестните мероприятия бяха проведени в 14 училища в столицата на Франция.

„Настояваме за връщането на двамата изхвърлени наши съученици“, – коментира мотивите официалният представител на ученическия съюз Стивън Насири.

Насири добави, че е „недопустимо на входа на училището да се изискват документи, а това се случва и при управлението на десни, и при управлението на социалдемократи. Всички младежи имат право на образование“.

250698228967dc14fdbe882a4ae97aceАкцията прие големи размери. Основните огнища на протеста са най-големите лицеи в Париж, в които се учат младежи на възраст от 14 до 18 години, съобщи ИТАР-ТАСС.
Пред сградата на едно от училищата младежите изградиха импровизирана барикада. Към обяд хиляди ученици от горните класове маршируваха по централните улици на града, носейки транспаранти с протестни лозунги. На един от парижките площади полицията беше принудена да употреби срещу протестиращите сълзотворен газ, за да спре хвърлянето на камъни по стражите на реда.

Причина за негодуванието на френските младежи е изхвърлянето от Франция на 15-годишна ученичка, която заедно със семейството си е депортирана в родното Косово. Случаят получи голям резонанс във френското общество, защото полицаите задържали момичето на входа на училището пред очите на съучениците й.

Друго подобно произшествие се случи миналата събота, когато ученик от един от парижките лицеи заедно със семейството бил депортиран в Армения.

Протестиращите настояват властта да върне във Франция двамата им връстници и да прекрати скандалната практика в бъдеще.

Властите във Франция, обаче, отказват компромис; „Живеем в правова държава, в която същетвуват правила. Живеем в република, която има свои ценности. Винаги трябва да имаме предвид закона и да действаме максимално хуманно“, – коментира случилото се министър-председателят на Франция Жан-Марк Ейро, уверявайки, че на 18 октомври ще са получени резултатите от проверката по случая с 15-годишната косоварка, след което правителството ще реши по-нататъшните си дейстивя по казуса.

Един отговор на “Учениците от Париж протестират против депортацията на нелегални, полицията употреби сълзотворен газ (и видео)

  1. Мръсна долна идеологическа пропаганда… Чрез ДЕЦА! Сещам се как ГРОБ не се свенеше да манипулира деца и да ги използва в пропагандните си кампании… И Кирил Йорданов също ги използваше, за да се крие зад гърба им от разгневените варненци…

    webcafe.bg/id_1821257376

    zovnews.com/bg/eksploatirat-veche-i-detsata-v-predizbornata-kampaniya/

    blitz.bg/news/article/195331

    Децата много лесно се вербуват. Да промиеш мозъка на едно дете е по-лесно, отколкото да откраднеш на бебе близалката (популярен щатски лаф). С помощта на децата се получава една много сърцераздирателна пропаганда. Особено сред по-простичките хорица тя обикновено „фаща дикиш“. Да не си мислите, че на запад тези методи са непознати? Децата са били изманипулирани и настроени от „толерантни и мултирелигиозни доброжелатели“ – готов съм да се обзаложа на каквото искате.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s