Хвърлиха малко бомби и се оттеглиха / Die Zeit

libia_1 Това, че Либия днес е почти недееспособна държава, „Сомалия на брега на Средиземно море“, е резултат от цинизма на Запада, скрит под маската на личния морал, пише на страниците на Die Zeit Улрих Ладурнер.

„НАТО нападна Либия под прикритието на отговорността за защита – Responsibility to Protect. В съответствие с този принцип, международната общност не може да остане безучастна, когато в която и да е държава има масово нарушаване правата на човека. И държавата в случая буквално е принудена да приеме да бъде наказана“.

На Запада му стигна да хвърли малко бомби и веднага след това се „обърна“, погледна встрани, продължава авторът на статията. В Либия днес, както и при Кадафи, процъфтява „търговията с хора“. Неотдавна около бреговете на италианския остров Лампедуза потъна поредният катер с бежанци. Загинаха повече от 300 човека. По всяка вероятност, пише Ладурнер, катерът е отпътувал от Мисрата, който преди две години медиите провъзгласиха за „символ на съпротивата против Кадафи“ – та нали в продължение на няколко месеца обсада градът така и не се покори на правителствените войски. Днес там, както и при Кадафи, процъфтява „търговията с хора“, от които контрабандистите правят милиони. „С определена доза цинизъм може да се каже, че НАТО освободи пътя на бандитите…И това е направено в името на правата на човека!“

„А какво стана с правата на човека? – пита Ладурнер. – Сега правата на човека трябва да се защитават на други места, например, в Сирия. Така Западът тръгна към следващата държава, която по необходимост трябва да бъде „спасена“. А Либия? Та нима там нещо стана? Да, там нещо се случи. Но ние вече го забравихме. И защо сега преследват европейците, все едно са някакви си вещерски привидения?“.

 

Източник http://blog.zeit.de/ladurnerulrich/2013/10/15/erst-bombardieren-dann-wegschauen/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s