„Сбогом“ на банкнотата от 2 лева

1445_57238682014be4fLДвулевовата банкнота заминава в историята. Банкнотата с образа на Паисий Хилендарски вече няма да се печата.

Това изясни доклад от Българска народна банка, съобщи БГНЕС. Документът твърди, че пред последните години се наблюдава генериране на загуба от печатането на банкноти от 2 лева.

Банкнотата ще бъде заменена с монета.

„Печатницата на БНБ губи 1,2 млн. лева годишно от производството на банкноти, а след създаването на съвместното дружество с френския партньор – ще печели толкова пари“, – каза вчера управителят на БНБ Иван Искров в комисията по бюджет в парламента. Там той представи сделката между Централната банка и „Франсоа Шарл Обертюр Груп“, третият по големина в света производител на банкноти. Новосформираното дружество ще бъде 30 на 70 в полза на френския партньор, а печатницата на БНБ ще участва с технологично оборудване, както и с 57-те квалифицирани кадри на печатницата.

Управителят на БНБ смята, че това ще бъде огромен успех за България. Иван Искров твърди, че е време да се спре строителството на молове, разкопаването на дюни и изграждането на апартаменти по Черно море. Искров каза още, че е време да се започе произвеждането на високотехнологични продукти.

Според Иван Искров, „в страната ни идва един от най-големите производители, който на практика изнася 25 на сто от световното си производство в България“. Той е сигурен, че няма скрита приватизация на печатницата на БНБ, в разрез с твърденията на Румен Петков от БСП.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s