Бомба гръмна в атобус във Волгоград, има жертви (и видео)

01(516)asy_pass0Терористка-самоубийца -уахабистка е автор на терористичния акт

Днес в района на Волгоград в Русия е извършен терористичен акт. По предварителни данни, взривното устройство е било задействано от терористка-самоубийца. Загинали са шестима човека, 32 са в болница.

Според информация от правоохранителните органи, взривът в автобуса във Волгоград е дело на терористка-самоубийца. Нейните останки са открити сред телата на загиналите. Според информация на lifenews, жената-джихадистка, т.нар. „черна вдовица“, е жена на ислямист, участник в бандитска групировка.

Възбудено е наказателно дело по три члена – за извършване на „терористичен акт“, за „убийство“ и за „незаконно притежание на оръжие“.

01(507)Взривът е избухнал в 14.05 ч. в Крайсноармейския район в град Волгоград в автобус Номер 29, на спирка «Лесобаза».  Точна информация за жертвите за сега няма. Съобщава се за шестима загинали и още 32 пострадали.

В момента във Волгоград е спряно автобусното движение. Всички превозни средства са проверявани за наличие на взривни устройства. Проверката е тотална – от дъното до покрива на превозните средства.

Според думите на очевидци, голяма част от пътниците са били студенти. Бащата на една от пострадалите в ефира на радио «Эхо Москвы» съобщи, че взривът е избухнал в средата на автобуса.

01(510)Според свидетелства на очевидци, предната част на автобуса е пострадала сериозно – по всичко личи, че взривното устройство е било разположено именно там. Разположените до него прозорци са разбити, взривната вълна е преобърнала автобуса „Лада приора“, който е застанал на покрива си.

В руските блогове се появи информация за терористката-самоубийца, която се предполага, че е взривила автобуса във Волгоград, както и за съпруга й – участник в незаконни въворъжени формирования Дмитрий Соколов.

01(511)Официалният представител на Следствения комитет Владимир Маркин съобщи, че взривът в автобуса във Волгоград е избухнал веднаха след влизането на терористката в него. „По предварителни данни, взривът е бил осъществен от родената в Дагестан, 30-годишна Наида Асиялова“, – каза Маркин.

Малко преди това агенция Интерфакс съобщи, че правоохранителните органи проверяват информацията, че терористичният акт във Волгоград е дело именно на гражданката от Махачкала Наида Асиялова. По данни на агенцията, малко преди произшествието са били открити нейните документи. „Проверява се информацията, че взривът е дело на Наида Асиялова, жена на жителя на Москва Дмитрий Соколов. Според оперативни данни, те са учили заедно в един от москвовските вузове и жената е завелбувала Соколов, който заминал за Дагестан и станал нелегален. Понастоящем той е обявен за национално издирване като участник в махачкалинската бандитска групировка“, – предаде агенцията.

01(512)Както съобщава блогът hackinferno.livejournal.com, Соколов е уахабит от 2010 г., тогава той приема името «Абдулджаббар». Според информация от автора на блога, Соколов се е интересувал от действията на бандитските нелегални на територията на Северен Кавказ, самостоятелно изучил и усвоил минно-подривното дело. Той постоянно посещавал московските джамии, в които открил екстремистки настроени енориаши и установил контакти с тях. През ноември 2010 г., както съобщава блогът, Соколов заминал за Северен Кавказ, където се присъединил към нелегалната махачкалинска бандитска групировка.

01(513)Както пише hackinferno, Соколов и Асиялова се запознали в Москва, където учили заедно в института. Гражданката на Махачкала Асиялова била известна като активна вербовчица на привърженици на уахабизма. В периода на съвместното им обучение тя завербувала Соколов за бандитската нелегална организация. После те тайно от родителите сключили граждански брак, Соколов приел исляма и заминал с Асиялова в Дагестан.

По данни на блога, Соколов е съпричастен към редица други терористични актове. Съобщава се, че именно той е подготвил пояса за самоубийцата Мадина Алиева, която се взриви на 25 май около сградата на Министерството на външните работи в Махачкала. Освен това, вероятно отново той е съпричастен и към извършения терористичен акт на 4 август тази година около магазина „24 часа“ в столицата на Дагестан.

01(514)Както съобщава блогът, Асиялова е разполагала с пари, които били събирани за подкрепа на бойци и членове на семействата им. В последно време жената, според hackinferno, вероятно е била сериозно болна, гниели костите й, затова тя постоянно трябвало да употребява транквиланти и обезболяващи лекарства.

01(515)Припомняме, че вривът прогърмя във волгоградския автобус по линия Номер 29 в 14.05 ч. днес. В автобуса имало над 30 пътници. По данни на Следствения комитет, бомбата е задействана от терористка-самоубийца, която влязла в автобуса на спирката няколко минути преди взрива. Жертви на терористичния акт са шестима човека. Медиците оказват помощ на 32 пътници. 28 от тях в момента са в болница. В реанимацията са осем пострадали. Съобщава се, че почти половината от намиралите се в автобуса са студенти, които постоянно ползвали автобусна линия Номер 29 във Волгоград.

01(517)GLScCDXngWc

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s