Пентагонът започна строителство на ПРО база в Румъния

An aerial view of the Pentagon Building in WashingtonСтроителство на база, влизаща в системата за противоракетна отбрана на САЩ, започва в Румъния този месец, съобщи прес-секретарят на Пентагона Джордж Литъл.

Както той поясни, договорката е потвърдена на срещата, състояла се по-рано днес във Вашингтон, между шефа на Пентога Чък Хейгъл и министъра на отбраната на Румъния Мирча Душа.

Както уточни Литъл, „зам.министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Джеймс Милър по-късно този месец ще участва в церемония в румънския военен обект в Давеселу“, където ще бъде разположен американски многоцелеви зенитно- ракетен комплекс „Инджис“ с модификация за наземно базиране.

Според думите на Литъл, шефът на американското министерство благодарил на румънския си колега за решението на Букурещ. Според Хейгъл, постигнатите договорки „заздравяват колективната отбрана, на базата на която е създадено НАТО“. Базата в Румъния ще стане важен компонент от американския план за дислоциране на елементи на ПРО в Европа, каза Литъл.

Той добави, че Хейгъл също е приветствал решението на Румъния да закупи от Португалия 12 изстребители F-16 и охарактеризира Букурещ като „един от най-твърдите съюзници“ на Вашингтон. В заключение министрите дали съгласието си да „разширят двустранното военно сътрудничество“.

Администрацията на Обама огласи началото на „поетапен подход“ при създаването на ПРО системата още през септември 2009 г. Тогава САЩ се отказаха от идеята за създаване на бази в Полша и Чехия, предложени от Джордж Буш-младши.

Според първоначалото решение на администрацията на Обама, ПРО на САЩ в Европа трябва да преминат през четири етапа. Първи – до 2011 г. – в Средиземно море бяха дислоцирани кораби, снабдени с комплекси „Инджис“ и „Стандарт-3“ (SM-3), разположен е радар за ПРО в Турция. Втори – до 2015 г. – ще се прехвърлят мобилни батареи с ракети SM-3 на територията на Румъния. До 2018 г. се планира тяхното разполагане в Полша. А до 2020 г. се очаква тези ракети да бъдат заменени с по-съвършени, способни да защитават вече цялата територия на страните-членки на НАТО и не само от ракети със среден радиус на действие, но и с междуконтинентални балистични.

Но през март тази година САЩ заяви, че се отказва от четвъртия етап в ПРО системата си в Европа, която предизвиква възраженията на Русия. Вашингтон, обаче, разположи в Аляска още 14 ракети-прихващачи, откри втора база в Япония и започна изучаването на възможността за създаване на своя територия на трета база за пративоракети.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s